Ademwerk: ontdek als man de kracht van bewuste ademhaling

door | 12 september 2023

Introductie

Adem in, adem uit. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar wist je dat ademen veel meer is dan een automatische handeling om zuurstof binnen te krijgen? Ademwerk, ook wel breathwork genoemd, verwijst naar verschillende methoden en technieken die gericht zijn op het bewust beheersen en verbeteren van de ademhaling. Het doel van ademwerk is om de ademhaling te optimaliseren en je fysieke, mentale en emotionele gezondheid te bevorderen.

Velen van ons ademen veel te veel en veel te snel. De maatschappij waarin we leven verwacht van ons dat we continu ‘aan’ staan, presteren en ‘doen’. Dit zorgt voor een voortdurend gejaagd gevoel, resulterend in een ‘over-alertheid’ en activatie van het sympathisch zenuwstelsel. Dit is het deel van je zenuwstelsel dat geassocieerd wordt met de ‘vecht-of-vluchtreactie’ die optreedt bij stressvolle situaties.

Wanneer dit deel van je zenuwstelsel wordt geactiveerd, leidt dit tot een snelle en oppervlakkige (borst-)ademhaling. En dit leidt op zijn beurt weer tot spanning in de borst en schouders, verminderde zuurstoftoevoer naar andere lichaamsdelen en zelfs een algemeen gevoel van angst en onrust.

Dit is waar ademwerk om de hoek komt kijken: met een bewuste, diepe buikademhaling doorbreek je deze negatieve spiraal. Maar: ademwerk is veel meer dan dat. Door met ademwerk aan de slag te gaan, kun je een diepere connectie met jezelf ontwikkelen en je persoonlijke groei een gigantische boost geven!

In deze blog leg ik uit wat ademwerk precies is, welke vormen van ademwerk er zoal zijn en bij welke klachten je dit het beste inzet. Ik zoom specifiek in op de verbonden ademhaling en de invloed hiervan op de vier bestaanslagen. Ik leg hierbij uit waarom dit juist voor jou als man interessant is om mee aan de slag te gaan.

Wat is ademwerk?

Ademwerk is wat het woord zegt: werken met de ademhaling. In plaats van simpelweg automatisch te ademen, betekent ademwerk dat je je bewust wordt van je ademhaling en het ritme, de diepte en het patroon ervan aanpast. Het draait daarbij om bewustzijn en introspectie en heeft plat gezegd als doel om lichaam en geest in balans te brengen.

Er zijn diverse vormen van ademwerk, elk met een unieke benadering en focus. Zo zijn er o.a. de box ademhaling, Holotropisch ademwerk, Buteyko ademhaling, de Wim Hof Methode (WHM), BAM (Beter Adem Methode) en de Pranayama-ademhaling.

Eén van mijn favoriete ademmethoden is de verbonden ademhaling, een methode waarbij je de in- en uitademhaling aan elkaar verbindt (je ademt zonder pauzes). Bij een methode zoals deze voelt het ook écht als werken met de ademhaling, omdat het behoorlijk intens kan zijn. Verderop in deze blog vertel ik je meer over deze methode.

Een belangrijk onderdeel van veel ademmethoden is het activeren van het parasympatisch zenuwstelsel, het deel van je zenuwstelsel dat verantwoordelijk is voor het bevorderen van rust, herstel en ontspanning. In een maatschappij die draait om continu presteren en ‘doen’, helpt dit het lichaam om terug te keren naar een staat van balans en evenwicht.

Wanneer met ademwerk aan de slag?

Je kunt verschillende beweegredenen hebben om met de bewuste ademhaling aan de slag te gaan. Hieronder benoem ik enkele specifieke situaties waarbij ademwerk een uitkomst biedt:

  1. Stress en angst: Ademwerk helpt bij het verminderen van stress en angst. Diepe en bewuste ademhaling activeert zoals gezegd het parasympatische zenuwstelsel, dat het ‘rust en herstel’-systeem van het lichaam reguleert. Hierdoor worden stressreacties verminderd.
  2. Emotionele blokkades: Je kunt vastzitten in negatieve emoties zoals verdriet, woede of frustratie. Ademwerk helpt je bij het loslaten van deze emotionele blokkades, wat een gevoel van bevrijding en emotioneel welzijn bevordert.
  3. Lage energie en vermoeidheid: Door bewust te ademen verbetert de zuurstoftoevoer naar al je cellen, wat helpt bij het verhogen van je energieniveau en het verminderen van vermoeidheid.
  4. Slaapproblemen: Ademwerk bevordert ontspanning en kalmeert het zenuwstelsel, wat bijdraagt aan een betere slaapkwaliteit.
  5. Lage zelfwaardering en zelfvertrouwen: Ademwerk, vooral in combinatie met introspectie, kan helpen bij het verkennen van diepe overtuigingen en patronen die je zelfwaardering en zelfvertrouwen belemmeren.
  6. Traumaverwerking: Ademwerk kan dienen als therapie bij traumaverwerking. Het helpt om vastgehouden spanning en emoties los te laten die samenhangen met traumatische ervaringen. Je leest hierover meer op DEZE PAGINA.
  7. Focus en concentratie: Ademwerktechnieken, zoals de box ademhaling, verbeteren de focus en concentratie door het kalmeren van de geest en het verminderen van afleidende gedachten.
  8. Persoonlijke groei en bewustwording: Ademwerk dient als een krachtige tool voor persoonlijke ontwikkeling en zelfbewustzijn. Het helpt je dieper in jezelf te duiken, je beperkende patronen te herkennen en te transformeren, en een groter begrip van jezelf en je leven te verkrijgen.

Bonus: het helpt je om die doe-modus, dat continu aan staan en ‘gejaagdheid’ even een halt toe te roepen, diep in jezelf te keren en gewoonweg even te ‘zijn’. Heb je nog meer redenen nodig om hiermee aan de slag te gaan?

De verbonden ademhaling en de impact op de vier bestaanslagen

Er bestaan zoals gezegd diverse ademmethoden en de verbonden ademhaling is één van mijn favorieten. De naam beschrijft mooi wat het doet: bij deze methode worden de in- en uitademing aan elkaar verbonden. Je ademt in een vloeiende, doorgaande beweging zonder pauzes. Dit kan in het begin erg ongemakkelijk zijn en vooral intens aanvoelen, maar de kunst is nou juist om voorbij die weerstanden te bewegen. Op die manier kom je op lagen in jezelf waar je met de mind meestal niet bij komt.

Wat deze methode zo bijzonder en krachtig maakt, is dat het doorwerkt op alle bestaanslagen: het brengt je direct in contact met je fysieke lichaam, helpt je om mentale ruis en emotionele blokkades los te laten en opent de deur naar een diepgaande spirituele ervaring. Het werkt hierdoor snel, effectief en transformerend.

Hieronder licht ik deze niveaus één-voor-één uit. Specifiek vertel ik je waarom dit juist voor jou als man interessant is:

1. Fysiek: Verbonden ademhaling helpt je allereerst om de connectie met je lichaam te herstellen. Dit is namelijk iets wat velen ‘verleerd’ zijn. Als man zijnde vinden we dit vaak maar ‘zweverig’ en willen we zaken het liefst begrijpen, beredeneren en verklaren met ons verstand. Niet wetende dat het juist dit verstand is dat meestal zorgt voor de ‘ellende’ die we ervaren (!)

Verbonden ademhalen helpt je in eerste instantie dus met het bewust worden van wat er zich in je lichaam afspeelt. Het fysieke lichaam is tevens de ingang naar alle andere bestaanslagen. Verder helpt deze ademmethode bij het verminderen van spierspanning en het verbeteren van de zuurstoftoevoer naar alle cellen in het lichaam.

2. Mentaal: Veel mannen hebben enorm last van die altijd maar doordenderende gedachtestroom. Door bewust je aandacht naar je lichaam en adem te sturen, kom je allereerst uit je hoofd. Je kunt simpelweg niet tegelijkertijd in je hoofd en in je lichaam zijn. Door de diepe ademhaling worden bovendien stresshormonen verminderd en de activiteit van het parasympatische zenuwstelsel verhoogd, wat leidt tot meer mentale helderheid en focus.

3. Emotioneel
: Als man word je vaak (onbewust) geleerd om je emoties niet te uiten. Het gevolg daarvan is dat je je emoties opkropt en op een latere leeftijd vastloopt in je hoofd. Daar kun je vervolgens heel veel over praten, maar met praten kom je over het algemeen niet op de emotionele lagen. En juist daar ligt nou meestal de verlossing! Met de verbonden ademhaling ga je direct naar de kern toe: het creëert ruimte voor het verkennen en verwerken van je emoties en helpt je om emotionele blokkades los te laten.

4. Spiritueel
: Door aanhoudend verbonden in- en uit te ademen, wordt natuurlijke DMT of Dimethyltryptamine vrijgemaakt. DMT is de krachtigste hallucinogene stof in het universum en is verantwoordelijk voor de diepgaande spirituele ervaring die je kunt ervaren tijdens een ademreis. De verbonden ademhaling dient hiermee als poort naar diepere inzichten, bewustzijn en verbinding met je innerlijke zelf en het universum (mits je daarvoor openstaat).

Tot slot

Ademwerk is één van de meest directe en toegankelijke manieren om je lichaam, geest, emoties én spiritualiteit te verkennen. Specifiek kan de verbonden ademhaling voor jou als man een krachtig hulpmiddel zijn op je reis naar zelfontdekking en transformatie. Het is een must om mee aan de slag te gaan als je op een dieper niveau met jezelf wil verbinden en gemakkelijker onrust wil leren loslaten, zonder te graven in het verleden of ellenlang aan je persoonlijkheid te sleutelen.

In de maatschappij waarin we leven word je als man geconfronteerd met verwachtingen over mannelijkheid, prestatiedruk en heb je vaak emoties leren onderdrukken. Hierdoor zijn velen afgesneden geraakt van hun lichaam en gevoel. Als mannencoach begrijp ik deze uitdagingen maar al te goed en bied ik een veilige omgeving om jezelf te verkennen en ontwikkelen. Ik begeleid je bij het omarmen van je kwetsbaarheid, het loslaten van oude patronen en het vinden van je authentieke kracht.

Ben je getriggerd door deze blog? Ik help je graag om de vele voordelen van bewuste ademhaling te verkennen en met je ware kern in contact te komen, de plek waar jij PUUR bent.

Plan een vrijblijvende kennismaking met me in, of neem eens een kijkje op deze pagina over trauma release breathwork.

Tom Koehorst

Over Tom Koehorst

Ik ben Tom (1986) en als mannencoach help ik mannen die last hebben van innerlijke onrust om weer de regie te nemen over hun leven en innerlijke rust te creëren.   

Met mijn bedrijf PUUR Tom hanteer ik mijn eigen, unieke 3C-Methode, waarbij de focus ligt op drie kernwaarden: rust, zelfliefde en passie (Connect, Cure, Create). 

In mijn trajecten begeleid ik cliënten bij het maken van de switch van hoofd naar hart. Dit proces begint met weer de connectie te maken met het lichaam en de gevoelens die zich daarin bevinden. Ik kenmerk mijn manier van werken graag als ‘coaching met diepgang zonder gezweef’

Je bent van harte welkom om contact met me op te nemen. Dat kan via DEZE LINK.

COMMENTS

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download

MENFULNESS Starterskit

Drie zeer korte, effectieve mindfulness oefeningen die je helpen om meer rust in je leven te creëren én integreren.

Speciaal voor mannen die op zoek zijn naar rust in hun hoofd en op een toegankelijke manier met mindfulness willen kennismaken.

Waar kan ik je mee helpen?