Introductie
Als burn-out coach voor mannen deel ik in deze blog mijn visie. Ik leg je uit hoe een burn-out ontstaat en wat je eraan kunt doen.
Volgens de laatste cijfers van TNO hebben jaarlijks 1,2 miljoen werknemers in Nederland last van burn-outklachten. Dit komt neer op 16% (zie factsheet TNO). Maar let op: het gaat hier enkel om gerapporteerde klachten. Het werkelijke aantal zal dus waarschijnlijk (veel) hoger liggen dan dat.
Maar wat is nou een burn-out? Onder wetenschappers bestaat geen overeenstemming hierover, met uitzondering van het feit dat het verwijst naar een mentale of emotionele uitputtingstoestand. En hoewel sommige studies werkgerelateerdheid benadrukken in hun definitie van burn-out, hanteren anderen hierin een veel bredere definitie.
Als je puur kijkt naar het woord, dan betekent het dat je vlammetje gedoofd is. En dit kan inderdaad van vele factoren afhankelijk zijn. Vandaar dat er meestal niet één oplossing of advies in te geven is en bovenal geen quick fix is. Als burn-out coach ga ik daarom zeer intuïtief en holistisch te werk: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Ik neem hierin de persoonlijke ervaring met meerdere burn-outs mee. Ik weet welke factoren kunnen meespelen en vooral wat wel en niet bijdraagt aan herstel.
In deze blog lees je ook dat ik met een specifieke, eigen methode te werk ga hierin en waarom ik dit doe. Het kan zijn dat het alleen werkstress is waar je last van hebt. Maar mijn ervaring is dat er vaak veel meer aan de hand is. In mijn optiek is de oorzaak vaak in één van drie categorieën terug te vinden. En meestal een combinatie daarvan. Deze benoem ik hieronder.
Disbalans tussen spanning en ontspanning
Er is een disbalans tussen spanning en ontspanning. Yin en yang zijn niet meer in balans. We zitten teveel in de doe-modus en ons lichaam heeft te weinig tijd om te herstellen en ontspannen.
Een klein stukje ‘theorie’ hierbij: ons lichaam heeft een sympathisch en een parasympatisch zenuwstelsel. Om het in simpele termen te zeggen is het sympathische deel ons gaspedaal en het parasympatische deel ons rempedaal. De disbalans ontstaat als we ons gaspedaal teveel indrukken en niet meer op het rempedaal duwen. Ons lichaam zegt dan op een bepaald moment: tot hier en niet verder.
Onze gejaagdheid en ons gebrek aan bewustzijn zorgen ervoor dat we continu in ons hoofd zitten. Hierdoor zijn we de connectie met ons lichaam, lijf en gevoelens verloren. De overload aan prikkels en informatie die we via social media meekrijgen zullen deze disbalans versterken. Net als de ongezonde voedingsstoffen die we tot ons nemen (denk aan teveel suikers en cafeïne).
Rugzak met emotionele ballast
De bekende psychiater Bram Bakker heeft ooit geschreven: “Een burn-out krijg je niet van je werk. Die burn-out krijg je van het weglopen van de stilte. Het medicijn? Naar binnen gaan en je onverwerkte trauma’s en blokkades oplossen.”
Deze quote sluit goed aan bij mijn eigen kijk als burn-out coach hierop. Er zit namelijk een reden áchter het feit dat we zo ons best doen, continu willen presteren en onszelf kapot werken. Bij mannen is dit vaak het zoeken van erkenning, bijvoorbeeld van de partner of onbewust nog van de vader. En daarachter kan weer zitten dat we dit als kind te weinig of nooit gekregen hebben. Zo belanden we steeds in dezelfde destructieve patronen.
De oplossing ligt in dit geval dus in de weg naar binnen bewandelen en de daadwerkelijke oorzaak aanpakken. Je shit onder ogen zien dus. Daar bestaan zeer krachtige transformatiemethoden voor waarmee ik je graag help als burn-out coach en transformatiecoach.
Maar de beschermingsmechanismen die we hebben opgebouwd zijn nou juist bedoeld om die pijn niet onder ogen te komen. Daarom is er behoorlijk wat moed en kracht voor nodig. Je moet dus écht klaar zijn met die onbewuste, ongezonde patronen en bereid zijn om je pijn volledig onder ogen te zien. Dan kan het helingsproces namelijk beginnen. En uit mijn persoonlijke ervaring kan ik je zeggen dat het absoluut de moeite waard is. Want besef: zonder modder, geen lotus. Je zal door deze stukken heen mogen gaan om weer PUUR te worden. Ervan blijven wegrennen is simpelweg geen optie meer.
Koers en richting in je leven
Het te druk hebben, overprikkeling, continu ‘aan’ staan en werkstress zijn dus allemaal mogelijke oorzaken van je burn-out. Net als het meedragen van die rugzak met onverwerkte emoties. Maar er is nóg een belangrijke factor die ik hierin zie als burn-out coach. En dit is het missen van een koers en richting in je leven.
De belangrijkste eerste stap is het herstellen van die connectie met je gevoelens en emoties. Vervolgens kun je daar dieper op intunen en onverwerkte spanningen en pijn doorvoelen en loslaten. Maar ook dan kan er nog altijd een bepaalde onrust blijven bestaan. Bijvoorbeeld als je niet lekker op je plek zit in je werk, hierin vastloopt, of afgesneden bent geraakt van je innerlijke verlangens. Je mist de passie en het vuur in je leven. Vaak ben je zomaar ergens ingerold. Je hebt nooit stilgestaan bij wie je diep vanbinnen bent en waar je nou écht gelukkig van wordt. En wat je graag wil neerzetten in de wereld.
Zeker als man zijnde heb je – gezien de aard van de mannelijke energie – die koers en richting nodig. Iets waar je innerlijke vuur van gaat branden. Zonder dat dooft je vlam namelijk uit. Zie je nu de connectie met een burn-out? Dus ook al eet je gezond, mediteer je dagelijks en heb je jouw emotionele rugzakje aardig geleegd: zonder helder levensdoel kan je nog altijd burn-out raken. Stilstaan en naar binnen keren zijn dus noodzakelijk. Maar vervolgens mag je iets gaan creëren of neerzetten in de wereld.
Tot slot
Een burn-out is complex en dient het beste holistisch aangevlogen te worden. Als burn-out coach zie ik zoals besproken drie overkoepelende pijlers waar je aandacht aan mag besteden:
- De connectie met je innerlijke zelf herstellen;
- Spanningen en onrust uit het verleden helen en loslaten;
- Zorgen voor een koers en richting in je leven. Een innerlijke drive van waaruit je met passie en plezier kunt gaan creëren.
Mijn mening en ervaring is dat mannen hun traditionele kostwinner-rol meer mogen loslaten. Hierdoor zal de druk om te presteren afnemen. Ook zal er ruimte ontstaan voor het vervullen van je wérkelijke, innerlijke verlangens. Om dit in de praktijk te laten werken, dien je door de bestaande conditioneringen en onbewuste patronen heen te gaan. En dit is geen gemakkelijk proces. Neem daarom een burn-out coach en mentor in de arm die je kan helpen bij het optimaliseren van deze zaken.
In mijn eigen, unieke 3C-Methode (Connect-Cure-Create) vliegen we jouw burn-out vanuit de hierboven genoemde drie pijlers aan. Zo werken we samen aan een duurzame oplossing voor je burn-out en spanningsklachten.
Wil je weten wat ik als burn-out coach voor je kan betekenen? Plan dan een vrijblijvende kennismaking met me in via DEZE LINK.
0 reacties