Emoties onderdrukken: waarom zijn we hier als man zo goed in?

door | 5 april 2022

Introductie

Waarom onderdrukken mannen emoties? Dat is een vraag die ik in deze blog probeer te beantwoorden.

Dit is slechts mijn visie hierop. Deze visie wordt echter gestaafd door zowel mijn persoonlijke ervaring met emoties onderdrukken, de uitgebreide literatuur die ik over dit onderwerp gelezen heb, de (vele) verhalen die ik van andere mannen heb gehoord, als mijn eigen praktijkervaring met het (goed) leren voelen van emoties.

We onderdrukken allemaal emoties, dus mannen zijn daarin geen uitzondering op vrouwen. Toch merk ik zelf nog een behoorlijk verschil op tussen mannen en vrouwen als het gaat om dit onderwerp. En dat wordt helaas onderbouwd door harde cijfers.

Suïcide en verslavingen

Wist je dat mannen wereldwijd twee keer zo vaak zelfmoord plegen als vrouwen? En wist je dat mannen drie tot vier keer zo vaak worden opgenomen voor een verslaving als vrouwen?

Laat ik voorop stellen: deze problematiek is complex, dus ik waag me niet aan harde uitspraken hierover. Wetenschappers en studies vertellen ook niet allemaal hetzelfde verhaal hierin. Toch zijn er diverse studies en wetenschappers die een link leggen met de traditionele genderrollen; mannen en vrouwen lijken op een andere manier om te gaan met problemen en emoties.

Het argument dat mannen vaker zelfmoord plegen omdat ze gewelddadigere methodes zouden gebruiken, gaat in veel Europese landen niet op. Wat bij het verschil in suïcide voor de hand lijkt te liggen, is dat mannen minder snel geneigd zijn om hulp te zoeken bij problemen.

Renske Gilissen, gedragswetenschapper en manager onderzoek bij Stichting 113 zelfmoordpreventie, beaamt dit: van de 80.000 jaarlijkse crisisgesprekken is het overgrote deel vrouw. Zij vermoedt dat bij mannen vaker dan bij vrouwen het idee heerst dat hulp zoeken een teken van zwakte is (zie volledige artikel).

Dit beeld wordt bevestigd door Isabella Heuser, hoofd Psychiatrie en Psychotherapie aan het universitair ziekenhuis Charité in Berlijn: “We zien dat jongens en mannen minder vaak het advies van een huisarts, psychiater of psychotherapeut vragen.” Uit een onderzoek van Santiago Ariste (Universtitat Rovira i Virgili in Tarragona, Spanje) blijkt bovendien dat jonge vrouwen en jonge mannen een fundamenteel andere strategie hebben om met pijn en wanhoop om te gaan. Kort gezegd zoeken mannen vaker afleiding en luchten vrouwen vaker hun hart (zie volledige artikel).

Omdat suïcide en verslaving zulke gevoelige en bovendien complexe onderwerpen zijn, ga ik in deze blog niet verder hierop in. Wel zoom ik in op de vraag waarom we als mens emoties onderdrukken en welke verschillen er in mijn optiek bestaan tussen mannen en vrouwen. Ik noem vier redenen voor het onderdrukken van emoties, waarvan de laatste twee specifiek voor mannen gelden.

Emoties onderdrukken #1: We hebben nooit geleerd hoe we met emoties omgaan

Op school was er geen vak tussen wiskunde, aardrijkskunde en onze Engelse les in, dat ‘omgaan met emoties’ heette. Best raar eigenlijk, aangezien dit één van de belangrijkste ‘skills’ is om te leren (als je het mij vraagt). We hebben dus nooit geleerd hoe we met onze emoties omgaan, hoe we afstand nemen van onze gedachten en hoe we gevoelens (door)voelen.

Emoties onderdrukken #2: We willen allemaal weg van pijn

Als mens zijnde willen we allemaal weg van pijn en zoeken we naar genot. Dit heet het Pijn-Genot-Principe (PGP). Dit is een mechanisme dat diep in ons brein verankerd ligt. Negatieve emoties zoals bijvoorbeeld angst en onzekerheid zijn onprettig en daarom willen we ervan weg. We zijn door dit mechanisme al snel geneigd om ze te negeren of onderdrukken. Je leest meer hierover in mijn andere blog, via DEZE LINK.

Emoties onderdrukken #3: Er zit nog altijd een stigma op kwetsbaarheid

Vanuit de opvoeding en/of maatschappij zijn wij mannen opgegroeid met het idee dat we onafhankelijk, sterk en krachtig moeten zijn. Dat we niet angstig of verdrietig mogen zijn en dat we vooral niet over emoties of onze gevoelens mogen praten, omdat dit een teken van zwakte is of ‘niet hoort bij een man’. Gelukkig is dit stigma al een stuk minder dan dit jaren geleden was, maar het is er nog steeds. Dit kan voor een enorme interne belasting/druk zorgen.

Wil je weten hoe je kwetsbaarheid als kracht kunt gaan zien? Lees dan mijn andere blog hierover via DEZE LINK.

Emoties onderdrukken #4: We hebben anderen nooit uiting zien geven aan hun emoties

We zijn als man afgesneden geraakt van onze emoties omdat we onze vaders en andere mannen nooit uiting hebben zien geven hieraan. Als we het andere mannen nooit hebben zien doen, hoe kunnen wij dan zelf weten hoe we hiermee omgaan?

Onze vaders hebben het nooit aan ons geleerd en mogelijk zelfs actief afgeleerd. Zij hebben het echter ook nooit van hún vader geleerd, die het weer nooit van zíjn vader heeft geleerd. Zo is dit een probleem dat al generaties lang in stand blijft.

De belangrijke vraag hierbij is nu: willen we dit écht doorgeven aan onze kinderen, of willen we onze verantwoordelijkheid pakken hierin?

We zijn zó geneigd om onze problemen met ons denken op te lossen. Maar als het gaat om het omgaan met (lastige) emoties, dan is dat NIET waar je de oplossing gaat vinden.

Waar dan wel? Het begint bij het herstellen van de connectie met je lichaam en gevoelens die zich daarin bevinden. Zonder zweverig gedoe.

Neem een kijkje bij mijn diensten als je voelt dat je hierin een stap te maken hebt, of plan direct een kennismaking met me in via DEZE LINK.

Tom Koehorst

Over Tom Koehorst

Ik ben Tom (1986) en als mannencoach help ik mannen die last hebben van onrust, stress, gejaagdheid en angst om weer de regie te nemen over hun leven en innerlijke rust te vinden.   

Met mijn bedrijf PUUR Tom hanteer ik mijn eigen, unieke 3C-Methode, waarbij de focus ligt op mijn drie kernwaarden: rust, zelfliefde en passie (Connect, Cure, Create). 

In mijn trajecten begeleid ik cliënten bij het maken van de switch van hoofd naar hart. Dit proces begint met weer de connectie te maken met het lichaam en de gevoelens die zich daarin bevinden. Ik kenmerk mijn manier van werken graag als ‘coaching met diepgang zonder gezweef’

Je bent van harte welkom om contact met me op te nemen. Dat kan via DEZE LINK.

COMMENTS

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download

MENFULNESS Starterskit

Drie zeer korte, effectieve mindfulness oefeningen die je helpen om meer rust in je leven te creëren én integreren.

Speciaal voor mannen die op zoek zijn naar rust in hun hoofd en op een toegankelijke manier met mindfulness willen kennismaken.

Waar kan ik je mee helpen?