Gratis meditatie apps: wat zijn de beperkingen?

door | 5 januari 2023

Introductie

Gratis meditatie apps hebben enkele fijne aspecten. Zo kosten ze ons geen geld en zijn ze gemakkelijk en direct toegankelijk. De wonderlijke werking van meditatie ligt zo binnen handbereik! Er bestaan ook kwalitatief zeer goede gratis meditatie apps en persoonlijk vind ik het fantastisch dat ze bestaan.

Toch kleven er enkele nadelen aan wanneer je hier zelfstandig mee aan de slag gaat zonder theoretische of praktische achtergrond. Hierover gaat deze blog.

Ik ben er zeker van dat je zelf al van alles geprobeerd hebt om meer rust in je leven te creëren. En dat is logisch, want we proberen er meestal eerst zelf uit te komen. Zeker als man zijnde is het vragen om hulp een lastige stap. Vandaar dat je bijvoorbeeld met gratis meditatie apps aan de slag wil gaan, of je hebt op YouTube gezocht naar fijne meditaties. Want: “het roer gaat nu écht om!” 

Vol moed en vertrouwen begin je zelf met mediteren. Maar steeds val je terug in je oude patronen en ontbreekt het je aan motivatie, aandacht en inspiratie. Waar ligt dat toch aan? Hieronder geef ik je vier veelvoorkomende redenen.

1. Een gebrek aan commitment

Dit gaat om: overtuiging, inzet en betrokkenheid. Je ergens aan kunnen verbinden.

Als we zelf met gratis meditatie apps aan de slag gaan, proberen we het meestal ‘even tussendoor’ te doen en de rest van ons leven precies zo te houden zoals het is. Want we willen het liefst niet teveel hieraan veranderen.

Ik zie vaak dat het niet écht prioriteit heeft voor de meeste mensen; stiekem vinden we verandering maar niks. Die 10 minuten-meditatie proppen we ergens tussendoor in onze dag en dat moet ons dan gaan redden. Ik ga je zeggen: dat gaat niet gebeuren. Mediteren is geen trucje dat je “even” tussendoor doet. Het gaat om aandacht, inzet en toewijding. Er is behoorlijk veel geduld voor nodig en je komt veel weerstanden tegen. Er zijn monniken die dit hun leven lang élke dag urenlang beoefenen.

Het gaat echt om het veranderen van jaren- of decennialange patronen; jezelf doelbewust en met regelmaat uit de doe-modus halen en terugbrengen in de zijn-modus. En ons brein vindt dat maar niks; die wil áctie! En daarom ziet hij er graag al snel weer vanaf. Enkel een app biedt hier dus te weinig ondersteuning in naar mijn mening.

2. Onbewust wil je weg van pijn

In een eerdere blog schreef ik over het Pijn-Genot-Principe (PGP). Als mens willen we pijn vermijden en zoeken we naar genot. Onze beslissingen worden voornamelijk gedreven door korte termijn pijnprikkels en korte termijn genotsprikkels.

Mediteren geeft op korte termijn een pijnprikkel; je moet een nieuwe gewoonte aanleren, er tijd voor vrijmaken en eerder opstaan of naar bed gaan. Voor je brein is dit veel gedoe en daarom ben je al snel geneigd de handdoek in de ring te gooien. Zeker dus als je dit allemaal zélf wil doen. En dan heb ik het nog niet eens over de emotionele pijn waar je onbewust heel graag van weg wil blijven…

Meer hierover weten? Je leest de blog over omgaan met pijn via DEZE LINK.

3. Niet weten wát je aan het doen bent

Wat er ook kan meespelen, is dat je geen enkel idee hebt wat je nu aan het doen bent. Er kunnen gedachten door je hoofd gaan zoals: ‘Gaat dit stilzitten mij nu echt verder helpen? Ik heb wel wat beters te doen dan dit. Wat is dit nu voor onzin?’

In meditatie leer je dit te zien als gedachten van voorbijgaande aard. Het zijn weerstanden waar je in principe niets mee hoeft. Er is weerstand, jij bent die weerstand niet dus het mag er zijn. Als je dit niét leert herkennen als weerstanden, maar hier steeds automatisch in meegaat, dan ben je inderdaad niet geneigd om door te gaan met mediteren. Je mist dan echt de kern van mindfulnessmeditatie, die erop gericht is gedachten en gevoelens te leren observeren vanuit een hogere staat van bewustzijn (jouw werkelijke kern).

Dus het kan je in deze zin ook ontbreken aan de meer theoretische achtergrond van meditatie, waardoor je struggelt met de beoefening en er al snel weer mee stopt.

4. Niet weten hoé je het doet

Wat hierbij aansluit is dat je niet weet hoé je het doet. En dit gaat dus meer om de praktische kant.

Laat ik voorop stellen: er is niet echt een geschreven regel van hoé je moet mediteren. Maar er zijn zeker wel bepaalde lichaamshoudingen die het meditatieproces in positieve zin ondersteunen. Als jij bijvoorbeeld steeds een liggende houding aanneemt en meditaties doet met een zwoele begeleidende stem en ontspannen zen-muziekje eronder, dan ben je al snel geneigd om af te dwalen in gedachten of in slaap te vallen.

En hoewel ik zelf ook een aantal ontspannen meditaties en visualisaties in mijn pakketten heb zitten, gaat de basis van mindfulnessmeditatie om: aandacht, observatie en concentratie. Een staat van hoger bewustzijn bereiken. In het genoemde voorbeeld ben je juist geneigd om nóg onbewuster te worden en verder af te dwalen in je gedachten. En dat terwijl we nou zo graag uít dat hoofd willen komen!

Wat heb je dus nodig om het wél te laten werken?

Zoals je ziet vraagt mediteren om nogal wat en hebben (enkel) gratis meditatie apps hun beperkingen hierin. De ene app zal een betere ondersteuning geven op bovenstaande gebieden dan de andere. Naar mijn ervaring is mediteren echter niet iets wat je enkel via een app leert integreren in je bestaan.

Persoonlijk heb ik 4x een officiële training in mindfulnessmeditatie gevolgd, waaronder Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) en Mindfulness Based Compassionate Living (MBCT). De begeleiding daarbij is cruciaal geweest, zeker wat betreft het omgaan met weerstanden.

Wat heb je dus nodig om meditatie te integreren in je leven en voor je te laten werken? Samengevat is dat:

  • Een sterke commitment om te veranderen (de hoofdreden);
  • Naar pijn toe durven gaan en met weerstanden leren omgaan;
  • Voldoende theoretische én praktische kennis over meditatie.

En dit is waarvoor je een coach inschakelt. Iemand die jou bij de hand neemt, zijn uitgebreide kennis en expertise met jou deelt en zorgt voor de juiste inspiratie en motivatie. Een grote uitgave doen aan een traject kan an sich al voor de juiste commitment zorgen; jij hebt een flinke investering gemaakt en daar wil je het maximale uit halen!

Besef je ook dat verdieping en verankering plaatsvindt door de kracht van herhaling. Keer op keer laat je je inspireren door een coach, die exact weet welke weerstanden je tegenkomt en hoe je daarmee omgaat en als het ware doorheen beweegt. Zodat jij bij een plek uitkomt waar het rustig en stil is. Waar je overzicht hebt van je leven en van waaruit je bewustere keuzes kunt maken. Keuzes die bijdragen aan een gezonder en vrijer leven.

Dus: ben je kláár met zelf aanklooien met gratis meditatie apps? Ben je bereid om nu écht het roer om te gooien? Plan dan nu een gratis kennismakingsgesprek met mij in via DEZE LINK.

Tom Koehorst

Over Tom Koehorst

Ik ben Tom (1986) en als mannencoach help ik mannen die last hebben van innerlijke onrust om weer de regie te nemen over hun leven en innerlijke rust te creëren.   

Met mijn bedrijf PUUR Tom hanteer ik mijn eigen, unieke 3C-Methode, waarbij de focus ligt op drie kernwaarden: rust, zelfliefde en passie (Connect, Cure, Create). 

In mijn trajecten begeleid ik cliënten bij het maken van de switch van hoofd naar hart. Dit proces begint met weer de connectie te maken met het lichaam en de gevoelens die zich daarin bevinden. Ik kenmerk mijn manier van werken graag als ‘coaching met diepgang zonder gezweef’

Je bent van harte welkom om contact met me op te nemen. Dat kan via DEZE LINK.

COMMENTS

2 Reacties

  1. Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.

    Antwoord
  2. Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download

MENFULNESS Starterskit

Drie zeer korte, effectieve mindfulness oefeningen die je helpen om meer rust in je leven te creëren én integreren.

Speciaal voor mannen die op zoek zijn naar rust in hun hoofd en op een toegankelijke manier met mindfulness willen kennismaken.

Waar kan ik je mee helpen?