Kwetsbaarheid als kracht: coaching voor mannen

door | 23 mei 2022

Introductie

Ik zeg wel vaker: kwetsbaarheid is je kracht. Maar wat bedoel ik hier precies mee? Dit is een belangrijk thema om uit te lichten, zeker voor (ons) mannen.

Als je de definitie van het woord kwetsbaarheid opzoekt, dan krijg je veel negatieve associaties: ‘zwak’, ‘broos’, ‘fragiel’, ‘weinig beschermend tegen beschadiging’, of ‘een zwakte waar een bedreiging misbruik van kan maken’. Hoezo kwetsbaarheid als kracht dan? We willen toch niet kwetsbaar zijn? Zeker als man zijnde willen we toch sterk en krachtig zijn?

Het punt is dat ieder mens in feite kwetsbaar ís; we hebben namelijk allemaal te maken met het totaalpakket van emoties. Daaronder vallen zowel de positieve als de negatieve, als je het een label zou willen geven. Voor het gemak van deze blog ga ik even uit van dit verschil tussen ‘positief’ en ‘negatief’ (want in principe zijn dit slechts labels die wij mensen met onze taal bedacht hebben).

Waarom we onze kwetsbaarheid liever niet tonen

We willen allemaal het liefst alleen de positieve emoties ervaren en weg van de negatieve. Dit komt door het Pijn-Genot-Principe, een systeem dat diep in ons brein verankerd ligt; we willen weg van pijn en zoeken naar genot. Daarover lees je meer in mijn andere blog via DEZE LINK.

Daarbij hebben we als man ook nog te maken met een sociaal stigma op kwetsbaarheid; vanuit opvoeding en/of de maatschappij zijn we geconditioneerd om sterk en krachtig te zijn en dat we ons vooral niet gevoelig moeten opstellen, omdat dit een teken van zwakte is en niet hoort bij een man.

Gevoelens zoals angst of onzekerheid drukken we daarom dus eerder weg. Het grote nadeel hiervan? We drukken hiermee een deel van onszelf weg, waardoor we niet meer authentiek of PUUR zijn, zoals ik dat benoem. Dus we nemen een rol aan of leggen een beschermingslaagje over het kwetsbare deel van onszelf, zodat we dit niet hoeven te tonen aan de buitenwereld. En dit kost altijd energie, bewust of onbewust.

Wij mensen zijn hier overigens niet uniek in: sommige dieren blazen zichzelf letterlijk op wanneer ze angst ervaren om zich fysiek groter te maken. Mensen (en mannen specifiek in dit geval) doen dit vaak figuurlijk: we doen ons bij een onzekere situatie opeens stoer en macho voor, terwijl we op dat moment eigenlijk angst ervaren en deze niet willen tonen aan de buitenwereld.

Wat hieronder ligt, is dat we dus onbewust bezig zijn met wat anderen van ons denken (waarom zouden we het anders wegduwen, als we gewoon volledig onszelf zijn?). Het niet kunnen of durven tonen van kwetsbaarheid betekent dus dat we hier nog een stap in mogen maken. Want uiteindelijk gaat het er alleen om wat jíj van jezelf vindt en heb je die erkenning of goedkeuring nooit van anderen nodig. In de praktijk zul je overigens zien dat het alleen maar als krachtig wordt beschouwd, hoewel onze mind ons dus iets anders wijsmaakt.

Overigens blijft het vaak niet alleen bij het niet-tonen van een emotie; wij mannen zijn ook goed in het actief wegdrukken van emoties. En dit is pure zelfafwijzing. Dus mijn vraag is: wil jij jezelf graag afwijzen? Of wil je jezelf omarmen, met alle minder prettige emoties daarbij?

Waarom je wél je kwetsbaarheid zou mogen tonen

Ik vind het tonen van kwetsbaarheid één van de krachtigste dingen om te doen, zeker als man zijnde. Dit geeft mij namelijk aan dat je hebt besloten dat het tonen van je ware zelf belangrijker is dan wat de buitenwereld van jou denkt. Je geeft overigens ook een heel sterk signaal naar jezelf hiermee, want jouw ware zelf heeft echt wel door wanneer je de boel besodemietert en je gevoelens maskeert.

Voor mij gaat kwetsbaarheid dus om het laten zien van je volledige zelf en het uiten van alles wat er boven komt en gevoeld/getoond mag worden. Het gaat dus om het omarmen van het totaal aan emoties en gevoelens, zonder iets weg te drukken, verbergen of negeren.

Dit komt overigens ook sterk terug in mijn kernwaarden; authenticiteit en eerlijkheid. Voel je je onzeker over iets: uit dit dan. Ben je boos over iets? Uit dit dan. Voel je je verdrietig? Uit dit dan. Voel je dat iemand jou tekort doet, uit dit dan! En zo kan ik wel even doorgaan.

Wegdrukken van emoties is een korte termijn strategie

Het opkroppen van deze emoties en het hiermee rondlopen kost ontzettend veel energie (en ik spreek uit jarenlange ervaring). En daarbij hebben sommige emoties echt aandacht nodig om delen van jezelf te helen. Het wegdrukken is een korte termijn strategie waarvan je op een bepaald punt zal merken dat dit je meer kwaad dan goed doet.

Ik voel meestal direct aan of iemand oprecht is of dat er een beschermingsmechanisme werkzaam is. Zeker bij mannen is het vaak het ego dat in de weg staat. Maar zodra je je realiseert dat je dit ego niet bént, dan wordt het ook gemakkelijker om je kwetsbaarder op te stellen. Het is namelijk de volledige identificatie met het ego die ervoor zorgt dat je ernaar luistert. Mocht je nog niet helemaal begrijpen wat de term ego is, dan raad ik je aan om mijn blog over ego te lezen, die ik voor PsyBlog schreef.

Die rollen en beschermingsmechanismen die we aannemen hebben overigens een functie. Ze zijn ooit in het leven geroepen om bepaalde onzekerheden of pijn niet (meer) te hoeven voelen. Echter zijn we hierdoor ook verwijderd geraakt van onszelf en mogen we deze weg weer terug bewandelen. Ik leer mannen om weer een gezonde afstand te nemen van hun ego en weer in contact te komen met hun ware kern. En dat is dus ínclusief hun kwetsbaarheid.

Leer kwetsbaarheid als kracht te zien

Mocht je denken dat het tonen van kwetsbaarheid je zwak maakt in de ogen van het andere geslacht: de meeste vrouwen zoeken geen ‘stoere’ of ‘kille’ man; ze zoeken een krachtige man die in goed contact staat met zijn gevoelens en emoties. Op het moment dat je als man afgesneden bent van je emoties, dan mis je de connectie met jezelf en kun je die connectie ook nooit met een ander aangaan.

En geloof me: vrouwen zoeken deze connectie in een relatie. Ze willen geen ‘jankbal’, maar wel iemand die zijn gevoelens toont en uit. Hoe vaak ik niet om me heen heb gezien dat mensen problemen ervaren in hun relatie omdat “hij zijn gevoelens niet uitspreekt” of “hij alles opkropt“. Het is dus de moeite waard om hierin te investeren, ook voor je (toekomstige) relatie. Leer dus kwetsbaarheid als kracht te zien.

Verwar kwetsbaarheid overigens niet met softheid; er is in mijn optiek ook nog zoiets als de ‘overgevoelige man’, waar vrouwen dan weer eerder op zullen afknappen. Omarm je zachte kant, zonder deze te geforceerd op te zoeken; kwetsbaarheid is op deze manier een teken van zelfvertrouwen en kracht.

Let op: dit is geen switch die je ‘even’ maakt; dit is een proces dat vaak langer in beslag neemt. Waarom? Omdat we járenlang gewend zijn om anders te doen. Maar zie het zoals gezegd als een investering; je investeert een aantal maanden van je leven, zodat je de rest van je leven vanuit authenticiteit kunt leven. Dit gaat je ontzettend veel energie opleveren, omdat je al die maskers kunt laten vallen. Hierdoor word je weer PUUR en dat is ongelooflijk bevrijdend!

Neem een kijkje bij mijn trajecten via DEZE LINK als je voelt dat je een stap mag maken van jezelf hierin.

Tom Koehorst

Over Tom Koehorst

Ik ben Tom (1986) en als mannencoach help ik mannen die last hebben van innerlijke onrust om weer de regie te nemen over hun leven en innerlijke rust te creëren.   

Met mijn bedrijf PUUR Tom hanteer ik mijn eigen, unieke 3C-Methode, waarbij de focus ligt op drie kernwaarden: rust, zelfliefde en passie (Connect, Cure, Create). 

In mijn trajecten begeleid ik cliënten bij het maken van de switch van hoofd naar hart. Dit proces begint met weer de connectie te maken met het lichaam en de gevoelens die zich daarin bevinden. Ik kenmerk mijn manier van werken graag als ‘coaching met diepgang zonder gezweef’

Je bent van harte welkom om contact met me op te nemen. Dat kan via DEZE LINK.

COMMENTS

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download

MENFULNESS Starterskit

Drie zeer korte, effectieve mindfulness oefeningen die je helpen om meer rust in je leven te creëren én integreren.

Speciaal voor mannen die op zoek zijn naar rust in hun hoofd en op een toegankelijke manier met mindfulness willen kennismaken.

Waar kan ik je mee helpen?