Mannen coaching: omarm je mannelijke én vrouwelijke energie

door | 21 juni 2023

Introductie mannen coaching

“Mannen coaching is een ego-gedreven, macho vorm van coachen. Mannen coaching is soft en zweverig en iets voor de overgevoelige man.”

Er bestaan veel misverstanden als het gaat over mannen coaching en vaak wordt er zoals hierboven gedacht in uitersten. Als je het mij vraagt ligt de waarheid daar precies tussenin.

In onze maatschappij word je als man geconfronteerd met ontzettend veel uitdagingen en verwachtingen. Je staat onder druk om succesvol te zijn op het werk, een goede partner en vader te zijn en tegelijkertijd in balans te blijven op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel niveau. Dat vraagt nogal wat van je. En laten we eerlijk wezen: de moderne technologie maakt het ons ook niet gemakkelijk. Zo krijgen we tegenwoordig per week meer prikkels binnen dan 100 jaar geleden in een heel leven (!)

Soms kan die druk van providen, presteren en continu ‘aan’ staan je allemaal teveel worden. In dat geval kan het enorm waardevol zijn om een mannencoach in te schakelen. Die kan je namelijk helpen om weer terug in balans te komen. Ondersteuning bij je persoonlijke groei in brede zin en het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap staan daarin centraal.

Een belangrijk onderdeel hiervan is het omarmen van zowel de mannelijke als vrouwelijke energie in jou. Maar hoe zit dat precies met die energieën? Hoe breng je jezelf in balans? En waarom zou je daarvoor een mannencoach inschakelen? Dat lees je in deze blog, waarbij we eerst inzoomen op het concept van mannen coaching.

Wat is mannen coaching?

Toch even een soort van definitie om mee te beginnen: “Mannen coaching is een vorm van begeleiding, specifiek gericht op mannen. Het biedt een veilige ruimte waarin je als man kunt reflecteren op je leven, doelen kunt stellen en strategieën kunt ontwikkelen om bepaalde obstakels te overwinnen.” (dank, ChatGPT)

Als mannencoach ondersteun ik je bij het verkennen van je identiteit, het ontdekken van je dieper liggende waarden en het creëren van een leven dat in lijn ligt met je innerlijke verlangens. Kort gezegd help ik je om een zo authentiek en PUUR mogelijk leven te leiden. Vaak wordt de term transformatie hierbij gebruikt, maar zelfrealisatie dekt de lading wat mij betreft meer.

In principe richt ik me als coach op alle aspecten van het leven, waaronder relaties, carrière, gezondheid en welzijn. Maar aangezien de uiterlijke wereld altijd een weerspiegeling is van de innerlijke wereld, focust de coaching zich met name op laatstgenoemde: breng rust in je innerlijke wereld en je zal zien dat je uiterlijke wereld mee verandert.

Vandaar dat er veel aandacht is voor zaken zoals zelfzorg, zelfliefde en zelfvertrouwen. Persoonlijk gebruik ik met name lichaamsgerichte methoden zoals meditatie en ademwerk om dit innerlijke proces te bekrachtigen.

mannen coaching

Waarom mannen coaching?

Hoewel ik van mening ben dat mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn, ben ik ook van mening dat we niet gelijk zijn. Je hebt simpelweg met een geheel andere fysiologie, conditioneringen, sociale druk en thema’s te maken. Vaak is het fijn -en in de praktijk zelfs noodzakelijk- om de verbinding met een andere man aan te gaan. Sommige zaken zijn energetisch simpelweg niet met een vrouw uit te wisselen (en bij vrouwen werkt dit op dezelfde manier).

Vooropgesteld: in het maken van je keuze voor een coach is de persoonlijke klik het meest belangrijke, ongeacht geslacht. Kijkende naar mijn eigen ontwikkeling, dan heb ik echter veruit de meeste winst geboekt toen ik de verbinding aanging met andere mannen. Ik voelde me gezien, gehoord en begrepen op een niveau dat ik bij vrouwelijke therapeuten nooit ervaren heb.

Bij bepaalde onderwerpen of thema’s kan de keuze voor een mannencoach doorslaggevend zijn. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je als man afgesneden bent geraakt van je gevoel, je niet of lastig kwetsbaar kunt opstellen, of wanneer je ‘mannelijke kracht’ (daadkracht, assertiviteit, discipline) mist in je leven. Herkenbaarheid en begrip van een andere man zullen je helpen om deze zaken aan te kijken in jezelf en kunnen enorm ondersteunend zijn in je persoonlijke ontwikkeling.

Het belang van balans tussen mannelijke en vrouwelijke energie

Door de manier waarop we geconditioneerd zijn en de aard van het kapitalistische systeem waarin we leven, is er een overmatige focus op competitie, presteren en ‘doen’. Dit maakt dat bij veel mensen (mannen én vrouwen) de balans is doorgeslagen naar de mannelijke energie.

Als mens hebben we allemaal zowel mannelijke als vrouwelijke energie in ons. Over het algemeen hebben vrouwen meer vrouwelijke energie dan mannelijke, en mannen meer mannelijke energie dan vrouwelijke. De mate van die aanwezigheid van de ‘hardere’ en ‘zachtere’ eigenschappen verschilt echter per persoon.

Druk zijn, continu ‘aan’ staan, nuttig, logisch en productief bezig zijn, zijn allemaal verbonden aan de mannelijke energie. We zijn hierdoor afgesloten geraakt van onze zachtheid, intuïtie en empathie, die verbonden zijn aan de vrouwelijke energie. Je kunt het ook simplistischer zien: ‘doen‘ staat voor de mannelijke energie en ‘zijn‘ voor de vrouwelijke.

Het is voor zowel mannen als vrouwen essentieel dat er een gezonde balans wordt ontwikkeld tussen beide energieën. En dit is precies waar mannen coaching zich op focust: het omarmen en integreren van beide energieën helpt je om een authentieker en completer leven te leiden. Als je ook je zachte kant omarmt, word je meer mans. Doe je dat niet, dan druk je simpelweg een deel van jezelf weg.

mannen coaching

Het (her-)ontdekken van de mannelijke energie

Hoewel het in deze prestatiemaatschappij dus belangrijk is om aandacht te besteden aan de vrouwelijke (zachtere) energie, is het ook essentieel dat je als man de kracht van je mannelijke energie (her-)ontdekt en leert te uiten.

Mannelijke energie is verbonden aan daadkracht, assertiviteit en leiderschap. Door te leren hoe je deze energie op een gezonde manier uit, vergroot je je zelfvertrouwen en word je effectiever in het nastreven van je doelen. Want hoewel ik van mening ben dat we allemaal meer mogen ‘zijn’, is enkel dat ‘zijn’ niet blijvend gelukmakend als je het mij vraagt.

Ik geloof erin dat we hier allemaal met een blauwdruk en zielsmissie komen en iets willen manifesteren. En daarvoor heb je de mannelijke energie en ‘doe-modus’ ook écht nodig. De meerwaarde van een mannencoach zit hem in het bieden van de -soms confronterende- spiegel, de vriendelijke schop onder de kont kunnen geven om je in beweging te krijgen en het inspireren en motiveren om vól voor je doelen en dromen te gaan.

Kleine side note: wat ik regelmatig zie gebeuren bij andere mannencoaches is de focus op ‘harder worden’, door middel van bv. ‘pompen in de gym’ en werken aan een stalen mindset; ongelooflijk veel hardheid die meestal gepaard gaat met een gigantische (extra) druk. Naar mijn mening is er nooit meer hardheid nodig, maar geaardheid. Want zowel de mannelijke als vrouwelijke energie zit allang ín jou (!)

mannen coaching

Tot slot

Ben je als man op zoek naar persoonlijke groei, leiderschap en meer balans in je leven? Dan biedt mannen coaching waardevolle ondersteuning. Het inschakelen van een mannencoach kan je helpen om goed contact te maken met je gevoel, je kwetsbaarheid te omarmen en tegelijkertijd meer in je mannelijke kracht te komen.

Hierbij is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen mannelijke en vrouwelijke energie: je wordt een completer mens als je beide energieën omarmt. Je hebt daarbij geen enkele hardheid nodig, maar geaardheid. Want dit zorgt voor de verbinding met zowel de mannelijke als vrouwelijke kwaliteiten die al ín jou aanwezig zijn.

Om dit als man te laten werken, dien je wel voorbij de maatschappelijke stigma’s te bewegen. Dit kan een lastig proces zijn waarbij je ook je ‘innerlijke demonen’ tegenkomt. Als je voorbij die conditioneringen beweegt en ‘gewoon’ weer met je authentieke, PURE zelf in contact komt, word je een krachtiger persoon in alle aspecten van je leven.

Als mannencoach kan ik jou perfect ondersteunen bij het creëren van een gezonde balans tussen deze energieën. Voor mij draait dit om ‘doen’ vanuit ‘zijn’. Het manifesteren van je innerlijke verlangens kan pas plaatsvinden nadat je je op een diep, spiritueel niveau verbonden hebt met jezelf. Ik bied je de nodige begeleiding en tools om die connectie met je ware zelf te herstellen en zo een leven te creëren dat in lijn ligt met je diepste verlangens.

Getriggerd? Je bent van harte welkom om een kennismaking met me in te plannen.

 

Tom Koehorst

Over Tom Koehorst

Ik ben Tom (1986) en als mannencoach help ik mannen die last hebben van innerlijke onrust om weer de regie te nemen over hun leven en innerlijke rust te creëren.   

Met mijn bedrijf PUUR Tom hanteer ik mijn eigen, unieke 3C-Methode, waarbij de focus ligt op drie kernwaarden: rust, zelfliefde en passie (Connect, Cure, Create). 

In mijn trajecten begeleid ik cliënten bij het maken van de switch van hoofd naar hart. Dit proces begint met weer de connectie te maken met het lichaam en de gevoelens die zich daarin bevinden. Ik kenmerk mijn manier van werken graag als ‘coaching met diepgang zonder gezweef’

Je bent van harte welkom om contact met me op te nemen. Dat kan via DEZE LINK.

COMMENTS

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download

MENFULNESS Starterskit

Drie zeer korte, effectieve mindfulness oefeningen die je helpen om meer rust in je leven te creëren én integreren.

Speciaal voor mannen die op zoek zijn naar rust in hun hoofd en op een toegankelijke manier met mindfulness willen kennismaken.

Waar kan ik je mee helpen?