Mannen en gevoelens uiten: een noodzakelijke verandering

door | 29 november 2023

Introductie

In onze samenleving rust er vaak nog een behoorlijk stigma op mannen die hun gevoelens uiten. Het lijkt wel alsof het tonen van emoties voor mannen nog steeds wordt gezien als een teken van zwakte. Als je mij inmiddels een beetje kent, dan weet je dat het onderdeel van mijn missie is om kwetsbaarheid te zien als een kracht. In mijn optiek gaat dit om het tonen en uiten van ‘de authentieke JIJ’. Kwetsbaarheid heeft voor mij daarom ook niets te maken met fragiliteit of zwakheid, maar met PUURheid.

Aangezien het totale spectrum aan gevoelens en emoties die authentieke jij definieert, kan het belang van mannen en gevoelens uiten in mijn optiek niet genoeg benadrukt worden. Het onderdrukken ervan blokkeert immers die authenticiteit. In deze blog duiken we dieper in op waarom het essentieel is dat je als man je gevoelens uit en staan we stil bij het grote nadeel van het onderdrukken ervan.

Voordelen op individueel niveau

Het is tijd om het stereotype van de ‘stoere, emotieloze man’ te doorbreken. Mannen hebben, net als vrouwen, een breed scala aan emoties te ervaren. Het uiten van deze gevoelens en emoties is niet alleen natuurlijk, maar ook gezond. Zo kan het delen van je emoties met anderen de interne druk die je ervaart verlagen. Inzichten van anderen kunnen er bovendien voor zorgen dat je constructiever leert omgaan met je persoonlijke stress, angst en onrust.

Er is echter nog een belangrijker (en directer) voordeel: door je gevoelens te leren voelen en je emoties te omarmen, kun je laagje-voor-laagje je onrust, stress en trauma ‘doorwerken’ en kom je steeds dichter bij jezelf te staan. Het gevolg hiervan is dat je steeds ‘lichter’, authentieker en krachtiger wordt. In mijn lichaamsgerichte coaching gebruik ik hiervoor methoden zoals mindfulnessmeditatie, ademwerk en EFT.

De kracht van emotionele intelligentie bij mannen

Emotionele intelligentie is van essentieel belang voor persoonlijk welzijn en succes. Mannen die hun gevoelens uiten, ontwikkelen een beter begrip van hun eigen emoties en kunnen empathischer reageren op anderen. Door emotionele intelligentie te ontwikkelen, kun je als man beter communiceren, conflicten oplossen en jezelf begrijpen. Dit draagt bij aan een evenwichtiger en prettiger leven op zowel zakelijk- als privégebied.

Het tonen van emoties wordt gezien als een teken van kracht, omdat het getuigt van zelfbewustzijn en veerkracht. Het vermogen om emoties te herkennen en constructief te uiten, draagt bij aan een positieve mentale gezondheid en versterkt bovendien de relatie met anderen.

Traditionele genderrollen hebben lang bepaald dat mannen stoïcijns, sterk en ‘hard’ moeten zijn. Gelukkig zien we tegenwoordig steeds meer erkenning van het feit dat mannen ook kwetsbaar mogen zijn. Mannen en gevoelens uiten zijn geen tegenstrijdige begrippen, maar in mijn beleving eerder complementair aan elkaar.

Het collectief belang van mannen en gevoelens uiten

Ook op collectief niveau heeft het doorbreken van de sociale stigma’s rondom mannen en gevoelens uiten voordelen:

  1. Verbetering van de algehele mentale gezondheid van de samenleving: een samenleving waarin mannen vrij zijn om hun emoties te uiten, draagt bij aan een gezonder klimaat voor iedereen (minder stress, angst, burn-out, depressie, verslavingen, suïcide).
  2. Verbreking van traditionele genderrollen: Het doorbreken van stigma’s helpt bij het veranderen van traditionele genderrollen die van mannen verwachten dat ze zich emotioneel terugtrekken. Dit draagt bij aan een meer gelijkwaardige samenleving waarin iedereen de vrijheid heeft om zichzelf te zijn.
  3. Betere relaties: Mannen die vrij zijn om hun emoties te uiten zonder angst voor veroordeling, kunnen diepgaandere relaties aangaan op zowel persoonlijk als zakelijk vlak.
  4. Preventie van geweld en agressie: Het doorbreken van stigma’s kan bijdragen aan het verminderen van opgekropte frustraties en agressie die voortkomen uit onderdrukte emoties.
  5. Positieve invloed op jongens en jonge mannen: Door sociale stigma’s te doorbreken, worden positieve rolmodellen gecreëerd voor jongens en jonge mannen. Dit kan hen stimuleren om op een gezondere manier met emoties om te gaan en kan de basis vormen van een generatie mannen die vrijer is in het uiten van gevoelens.

Het grote nadeel van onderdrukking

Aan de andere kant van het spectrum ligt het gevaar van het onderdrukken van gevoelens. Mannen die systematisch hun emoties wegstoppen, lopen het risico op ernstige psychologische en fysieke gevolgen. Onderdrukte gevoelens kunnen leiden tot stress, angst, burn-out, depressie en allerlei andere gezondheidsproblemen. Ik spreek uit ruime eigen ervaring hiermee.

Het menselijk brein en lichaam zijn niet gemaakt om constant emoties te onderdrukken. Wanneer je als man weigert om je gevoelens te uiten, kan dit leiden tot een emotionele belasting die zich opstapelt. Dit kan op den duur resulteren in een explosieve uitbarsting van emoties of zelfs tot het volledig afsluiten ervan, met alle nadelige gevolgen van dien.

Dit alles heeft niet alleen een impact op jou als individu, maar kan ook relaties onder druk zetten. Partners, vrienden en familieleden kunnen moeite hebben om een connectie te maken met iemand die zijn gevoelens constant verbergt. Dit gebrek aan emotionele verbondenheid kan leiden tot afstand en eenzaamheid.

Conclusie

Het is duidelijk dat mannen en gevoelens uiten geen teken van zwakte is, maar eerder een teken van kracht, moed en emotionele intelligentie. Het doorbreken van ouderwetse normen en het stimuleren van mannen om hun emoties volledig te ervaren, is essentieel voor een gezondere samenleving als geheel. Laten we dus streven naar een wereld waarin je als man vrij en zonder oordeel je gevoelens kunt uiten, met als resultaat een emotioneel welzijn dat bevorderlijk is voor jezelf en alle mensen om je heen.

Heeft dit iets getriggerd bij je? Plan een vrijblijvende kennismaking met me in via DEZE LINK.

Tom Koehorst

Over Tom Koehorst

Ik ben Tom (1986) en als mannencoach help ik mannen die last hebben van innerlijke onrust om weer de regie te nemen over hun leven en innerlijke rust te creëren.   

Met mijn bedrijf PUUR Tom hanteer ik mijn eigen, unieke 3C-Methode, waarbij de focus ligt op drie kernwaarden: rust, zelfliefde en passie (Connect, Cure, Create). 

In mijn trajecten begeleid ik cliënten bij het maken van de switch van hoofd naar hart. Dit proces begint met weer de connectie te maken met het lichaam en de gevoelens die zich daarin bevinden. Ik kenmerk mijn manier van werken graag als ‘coaching met diepgang zonder gezweef’

Je bent van harte welkom om contact met me op te nemen. Dat kan via DEZE LINK.

COMMENTS

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download

MENFULNESS Starterskit

Drie zeer korte, effectieve mindfulness oefeningen die je helpen om meer rust in je leven te creëren én integreren.

Speciaal voor mannen die op zoek zijn naar rust in hun hoofd en op een toegankelijke manier met mindfulness willen kennismaken.

Waar kan ik je mee helpen?