Een mannencoach: jouw begeleiding naar zelfontwikkeling

door | 29 februari 2024

Introductie

Als man word je geconfronteerd met unieke uitdagingen in het leven en druk vanuit verschillende hoeken. Of het nu gaat om stressklachten, relatieproblemen, zelfzorg, carrière-vraagstukken, óf persoonlijke ontwikkeling in brede zin: als mannencoach ben ik bekend met deze thema’s. Met begeleiding op maat help ik je om effectiever om te gaan met jouw persoonlijke uitdagingen.

De rol van een mannencoach is essentieel om bepaalde zaken te doorgronden en op diepere lagen in jezelf te komen. Want hoewel ik van mening ben dat mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn, zijn we absoluut niet gelijk: we hebben met een geheel andere fysiologie, conditioneringen, sociale druk en thema’s te maken in het leven. Bij bepaalde thema’s kun je simpelweg beter de steun en begeleiding van een andere man gebruiken. In deze blog verkennen we de diverse thema’s die de kracht en toegevoegde waarde van een mannencoach illustreren.

De kracht van kwetsbaarheid: toegangspoort tot persoonlijke groei

Een essentieel aspect van mannencoaching is het erkennen en omarmen van de kracht van kwetsbaarheid. Als man word je vaak geconditioneerd om stoer, sterk en ‘hard’ te zijn en vooral geen emoties te tonen, maar een mannencoach begrijpt dat het tonen van kwetsbaarheid juist een teken van kracht is. Zo bied ik je in mijn begeleiding de mogelijkheid om diepere lagen van jezelf te verkennen, angsten te overwinnen en een authentieke verbinding met zowel jezelf als anderen aan te gaan.

Omdat we hier met decennialange conditioneringen te maken hebben, mag de rol van een mannencoach hierin niet onderschat worden: begrip en ondersteuning van een andere man kunnen nou juist het verschil maken in het wel/niet voorbij de bestaande stigma’s bewegen. Een andere vrouw kan jou bijvoorbeeld wel zeggen dat kwetsbaarheid je kracht is, maar heeft niet met dezelfde stigma’s daarin te maken. Hoe krachtig is het dan als een andere man -die dit al geleerd heeft- je dit werkelijk kan laten zien, voelen en ervaren?

mannencoach

Balans tussen mannelijke en vrouwelijke energie

Als mannencoach richt ik me op het bevorderen van een gezonde balans tussen mannelijke en vrouwelijke energie. Traditionele opvattingen over mannelijkheid benadrukken vaak de mannelijke energie, zoals daadkracht, discipline en assertiviteit, maar een goede balans omvat ook het erkennen en cultiveren van vrouwelijke kwaliteiten zoals intuïtie, empathie en zachtheid. Je wordt simpelweg een completer mens als je beide energieën omarmt. Ook hier dien je als man voorbij de bestaande stigma’s te bewegen en kan de begeleiding van een mannencoach het verschil maken in dit proces.

Het belang van het omarmen van gevoelens en emoties

Dit punt sluit nauw aan op de kracht van kwetsbaarheid: als coach stimuleer ik jou als man om je gevoelens en emoties te omarmen in plaats van ze te onderdrukken. Dit is iets wat velen vanuit opvoeding nooit geleerd hebben en misschien zelfs actief afgeleerd hebben. Ook de maatschappelijke conditioneringen hebben geen gunstig effect hierop: emotionele terughoudendheid wordt gezien als de norm en het uiten van je gevoelens en emoties wordt vaak -onbewust- nog gezien als een teken van zwakte of ‘iets wat niet hoort bij een man’.

De meerwaarde van een mannencoach zit hem in het bieden van een veilige ruimte om emoties te verkennen, uiten en te begrijpen. Het erkennen van en werken met emoties leidt tot emotionele intelligentie en een gezondere mentale balans, wat bijdraagt aan een betere relatie met zowel jezelf als anderen.

mannencoach

Herdefinitie van mannelijkheid

Ik zie in de wereld van persoonlijke ontwikkeling ontzettend veel valkuilen waar je als man in kunt trappen, of dwaalsporen waarop je gebracht kunt worden. Er zijn namelijk nog altijd veel coaches die pretenderen dat je kei harde wilskracht en discipline moet ontwikkelen om het leven te creëren dat je graag wil. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ‘the 5 AM club’: om 5 uur opstaan, kei hard beuken in de gym en werken aan een stalen mindset: ongelooflijk veel hardheid (terwijl die lat bij velen vaak al torenhoog ligt).

Zoals hierboven gezegd is er een gezonde balans nodig tussen die mannelijke en vrouwelijke energie. Mijn visie is dat werkelijke mannelijke kracht allang in jouzelf zit; deze hoef je dus niet te verkrijgen door ‘kei hard’ aan externe zaken te werken. Sterker nog: in mijn optiek is juist het zachter worden en het afstemmen op je emoties en innerlijke zelf de toegangspoort tot ook die mannelijke energie en kwaliteiten.

In plaats van hardheid heb je dus geaardheid nodig: stevig in het hier en nu kunnen staan en op je lichaam, gevoel en intuïtie kunnen afstemmen. Hierdoor leer je bijvoorbeeld beter je grenzen bewaken en assertiever te zijn, wat dus een mannelijke energie/kwaliteit is  (!)

Het voordeel van verbinding met andere mannen

Tot slot stimuleer ik als mannencoach het aangaan van de verbinding met andere mannen. Het delen van je persoonlijke ervaringen en uitdagingen met gelijkgestemde mannen creëert een ondersteunend netwerk. Dit netwerk van broederschap biedt de mogelijkheid om van elkaar te leren, elkaar te inspireren en samen te groeien. Om deze reden organiseer ik zelf met enige regelmaat groepsdagen en deel ik tevens vele persoonlijke ervaringen in de 1-op-1-sessies.

mannencoach

Conclusie

Als man hebben we te maken met unieke uitdagingen in het leven. Onze conditioneringen, achtergronden, thema’s en stigma’s zijn daarin anders dan die van vrouwen. Al deze zaken kunnen jouw persoonlijke groei en ontwikkeling enorm in de weg zitten en het contact maken met je werkelijke, authentieke zelf bemoeilijken. Om hier voorbij te bewegen, kan de ondersteuning van een mannencoach cruciaal zijn.

De kracht van kwetsbaarheid staat hierin centraal in mijn aanpak, waardoor je als man dieper in jezelf kunt kijken en een authentieke verbinding kunt aangaan met zowel jezelf als anderen. Door te streven naar een goede balans tussen mannelijke en vrouwelijke energie, het omarmen van je gevoelens en emoties en het creëren van een gezonde(re) vorm van mannelijkheid, help ik jou om een rustiger, vrijer en PUURder leven te creëren.

Als mannencoach bied ik op maat gemaakte begeleiding om jou als man te ondersteunen op jouw pad naar zelfontwikkeling en zelfrealisatie. Ben je getriggerd geraakt door deze blog? Plan via DEZE LINK een vrijblijvende kennismaking met me in.

 

Tom Koehorst

Over Tom Koehorst

Ik ben Tom (1986) en als mannencoach help ik mannen die last hebben van innerlijke onrust om weer de regie te nemen over hun leven en innerlijke rust te creëren.   

Met mijn bedrijf PUUR Tom hanteer ik mijn eigen, unieke 3C-Methode, waarbij de focus ligt op drie kernwaarden: rust, zelfliefde en passie (Connect, Cure, Create). 

In mijn trajecten begeleid ik cliënten bij het maken van de switch van hoofd naar hart. Dit proces begint met weer de connectie te maken met het lichaam en de gevoelens die zich daarin bevinden. Ik kenmerk mijn manier van werken graag als ‘coaching met diepgang zonder gezweef’

Je bent van harte welkom om contact met me op te nemen. Dat kan via DEZE LINK.

COMMENTS

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download

MENFULNESS Starterskit

Drie zeer korte, effectieve mindfulness oefeningen die je helpen om meer rust in je leven te creëren én integreren.

Speciaal voor mannen die op zoek zijn naar rust in hun hoofd en op een toegankelijke manier met mindfulness willen kennismaken.

Waar kan ik je mee helpen?