Ontdek de waarde van een mannen coach

door | 10 juni 2024

Introductie

In deze prestatiemaatschappij kan je als man gebukt gaan onder torenhoge verwachtingen en verantwoordelijkheden. Als man worden we traditioneel gezien als kostwinner en beschermer van het gezin. Dit kan leiden tot een immense druk om succesvol te zijn, zeker op zakelijk gebied. Als mannen coach zie ik dat veel mannen om die reden struggelen met het vinden van balans en richting in hun leven. We doen simpelweg wat er ‘van ons verwacht wordt’. Maar dit maakt dat we het contact met onszelf en onze innerlijke verlangens compleet kunnen verliezen. In deze blog verken ik de waarde van een mannen coach en benoem ik specifiek welke rol rust, zelfliefde en passie hierin spelen.

Wat doet een mannen coach?

Als mannen coach ondersteun ik mannen op een holistische manier in hun persoonlijke groei en ontwikkeling. Professionele of zakelijke groei is meestal een direct gevolg daarvan en heeft dus niet de primaire focus in mijn aanpak. Een mannen coach biedt een veilige omgeving waarin er openhartig gesproken wordt over gevoelens, uitdagingen en doelen.

Daarnaast is er veel ruimte om de beweging uit het hoofd te maken en met het lichaam en gevoel in contact te komen. Dit zijn namelijk de plekken waar spanningen opgeslagen liggen, maar ook waar zich innerlijke, niet-geuite verlangens bevinden. Naar mijn ervaring zijn dit dan ook plekken waar je enkel met praten niet bij komt. Vandaar dat ik naast gesprekken gebruik maak van lichaamsgerichte methoden zoals meditatie en ademwerk.

mannen coach

Thema’s waar een mannen coach bij kan helpen

Hoewel iedere persoon zijn unieke uitdagingen heeft, zie ik vaak een aantal overkoepelende thema’s terugkomen waardoor mannen klachten ervaren.

Verstoorde werk-privé-balans

Het vinden van een goede balans tussen werk- en privéleven is voor veel mannen een uitdaging. De hierboven genoemde traditionele genderrol speelt hierin meestal een grote rol. Simpelweg staan we altijd voor iedereen klaar, vertonen we -vaak onbewust- pleasegedrag richting partner en/of werkgever en vergeten we onszelf in dit plaatje. Ook de aard van de mannelijke energie, of beter gezegd: het doorslaan in de mannelijke energie, heeft een negatieve impact hierop. Hierdoor verliezen we onszelf in presteren en werken en zoeken we de erkenning continu buiten onszelf. Dit maakt dat we voortdurend ‘aan’ staan en deze balans verstoord raakt.

Gebrek aan emotionele expressie

Daarnaast zie ik dat de meeste mannen meester zijn in het onderdrukken van emoties, wat in de praktijk tot tal van problemen kan leiden. Vanuit maatschappelijke conditioneringen wordt kwetsbaarheid gezien als een teken van zwakte, in plaats van een kracht. We moeten stoer, sterk en ‘hard’ zijn en vooral geen emoties tonen of uiten. Dit gebrek aan emotionele expressie kan op de lange termijn leiden tot vele gezondheidsklachten, zoals angst, stress, burn-out, depressie en sociale isolatie.

Het verliezen van het contact met onze hartsverlangens

Vanuit de traditionele genderrol en vanuit het schoolsysteem waarin we opgegroeid zijn, doen we als man vaak wat er ‘op papier’ van ons verwacht wordt: presteren, providen en succesvol zijn. Dit maakt dat we kei hard werken en we verwachten op die manier ook gelukkig te worden. Echter verliezen we onszelf in deze opgelegde verwachtingen en zijn velen het contact met zichzelf hierin compleet verloren. Het gevolg hiervan is dat we vastlopen in verantwoordelijkheden en een koers en richting missen in ons leven.

Mijn drie focuspunten als mannen coach

Een mannen coach richt zich meestal op uiteenlopende uitdagingen op zowel persoonlijk als professioneel gebied. Iedere coach zal daarin een andere manier van werken hanteren. Persoonlijk vlieg ik elke uitdaging aan vanuit mijn eigen 3C-Methode, die volledig gericht is op het tackelen van de problemen die in de vorige paragraaf benoemd zijn.

Rust

In een wereld vol constante afleidingen en hoge verwachtingen, is het vinden van rust essentieel. Als mannen coach draag ik je tools en middelen aan om uit je hoofd te komen en de connectie met je lichaam en gevoel te herstellen. Persoonlijk maak ik met name gebruik van mindfulnessmeditatie en ademhalingsoefeningen, maar ook leefstijl en prikkelreductie spelen een belangrijke rol hierin. Door rust te creëren, verminder je stress in zowel lichaam als geest en open je de poort naar je authentieke kern.

Zelfliefde

Zelfliefde is een kernonderdeel van de begeleiding door een mannen coach. Veel mannen hebben moeite met het accepteren van zichzelf en kampen met een negatief zelfbeeld. We zoeken de erkenning vaak buiten onszelf en verliezen onszelf in een cyclus van presteren en bewijsdrang. Een gebrek aan zelfliefde is vaak de kern van dit probleem. Ik help je om jezelf te waarderen en te accepteren zoals je bent en de erkenning op die ene plek te zoeken die er werkelijk toe doet: in jezelf.

Passie

Het herontdekken en volgen van je passie is ook een belangrijk aspect waar ik je als mannen coach bij help. Door de dagelijkse sleur van het werken, presteren en providen kun je het contact met je hartsverlangens en je passies kwijtraken of negeren. Dit maakt dat we steeds verder van het vrolijke, avontuurlijke jongetje verwijderd raken dat nog altijd in ons huist.

Als mannen coach help ik jou als man om los te komen van de maatschappelijke conditioneringen en de kracht te vinden je eigen pad te volgen. Ik stimuleer je om op zoek te gaan naar wat je wérkelijk drijft in het leven en help je om je passie te integreren in je leven. Dit heeft een ongelooflijke impact op je levenskwaliteit.

mannen coach

Voordelen van het werken met een mannen coach

Het werken met een mannen coach brengt talrijke voordelen met zich mee. Allereerst krijg je een dieper inzicht in jezelf en wat je werkelijk drijft in het leven, wat je helpt bij het maken van betere, afgestemde keuzes. Je leert stress effectief te beheren en je welzijn te verbeteren door middel van praktische oefeningen. Daarnaast bied ik als mannen coach in mijn trajecten continue ondersteuning, inspiratie en motivatie, wat essentieel is om positieve veranderingen door te voeren én te behouden. Zo streven we samen naar een duurzame oplossing voor je uitdagingen.

Tot slot

Als mannen coach help ik je om een betere werk-privé-balans te creëren, wat bijdraagt aan een gelukkiger en gezonder leven. Door je emoties te leren voelen en uiten en jezelf meer te accepteren zoals je bent, creëer je de juiste voorwaarden voor zelfliefde. De rol en toegevoegde waarde van een mannen coach zit hierbij vooral in het doorbreken van de traditionele opvattingen over mannelijkheid. Kwetsbaarheid wordt hierin gezien als een kracht.

Ik spreek uit eigen ervaring als ik zeg dat dit soort zaken lastig door te werken is met een vrouwelijke coach of therapeute. Soms heb je gewoon een andere man nodig die je dit laat zien, voelen en ervaren. Je hoeft dat niet eens met je verstand te verklaren, je voelt dat zelf wel aan.

Naast het zachter en liefdevoller worden voor jezelf, help ik je ook om de passie en het vuur terug te brengen in je leven en zo het leven te creëren dat in lijn ligt met je diepste verlangens. De waarde van een mannen coach zit hierbij vooral in het (her-)ontdekken en stimuleren van je daadkracht, assertiviteit en leiderschap. Op deze manier streven we naar een optimale balans tussen zowel jouw ‘hardere’ als zachtere kwaliteiten, met als resultaat een evenwichtiger, vrijer en gelukkiger leven.

Getriggerd? Plan een vrijblijvende kennismaking met me in.

Tom Koehorst

Over Tom Koehorst

Ik ben Tom (1986) en als mannencoach help ik mannen die last hebben van innerlijke onrust om weer de regie te nemen over hun leven en innerlijke rust te creëren.   

Met mijn bedrijf PUUR Tom hanteer ik mijn eigen, unieke 3C-Methode, waarbij de focus ligt op drie kernwaarden: rust, zelfliefde en passie (Connect, Cure, Create). 

In mijn trajecten begeleid ik cliënten bij het maken van de switch van hoofd naar hart. Dit proces begint met weer de connectie te maken met het lichaam en de gevoelens die zich daarin bevinden. Ik kenmerk mijn manier van werken graag als ‘coaching met diepgang zonder gezweef’

Je bent van harte welkom om contact met me op te nemen. Dat kan via DEZE LINK.

COMMENTS

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download

MENFULNESS Starterskit

Drie zeer korte, effectieve mindfulness oefeningen die je helpen om meer rust in je leven te creëren én integreren.

Speciaal voor mannen die op zoek zijn naar rust in hun hoofd en op een toegankelijke manier met mindfulness willen kennismaken.

Waar kan ik je mee helpen?