Persoonlijk leiderschap ontwikkelen als man

door | 22 mei 2023

Introductie

Persoonlijk leiderschap ontwikkelen is essentieel voor iedereen, ongeacht geslacht. Het gaat om het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen leven, het stellen van doelen en het streven naar persoonlijke groei. Als ik kijk naar persoonlijk leiderschap voor mannen, dan zie ik echter verschillende valkuilen op dit gebied.

Er zijn voor mannen tegenwoordig veel trainingen beschikbaar met allerlei ‘stoere’ namen (‘High performance Leadership Course’). Deze worden op een bepaalde manier verpakt, zodat het aantrekkelijk is voor de man. Of beter gezegd: voor het ego van de man. En dat terwijl persoonlijk leiderschap ontwikkelen nou juist gaat over authenticiteit (wat je ego per definitie niet is).

Maar het zit hem niet alleen in de naam; het gaat ook over de inhoud en het level waarop deze trainingen zich richten. Waar ik in een eerdere blog al het belang van de vier lichamen benoemde, zie ik ook hier dat er veelal op het fysiek en mentaal gebied wordt gefocust.

De meeste mannen vinden het super gaaf om een ijsbad te nemen of aan een bootcamp mee te doen. En ja, die zaken zijn zeker ondersteunend aan je welzijn. Echter vergeten we hier de twee andere gebieden: het emotionele en spirituele. En hiermee missen we in mijn optiek de kérn van persoonlijk leiderschap, die draait om het bewust worden, verkennen en omarmen van je innerlijke wereld.

Mijn mening en ervaring is dat je eerst diep naar binnen mag keren, voordat je krachtig naar buiten kunt treden. Dit doe je met name door leiderschap te nemen over je emotionele en spirituele ontwikkeling. En hoe je dit precies doet, lees je in deze blog.

Emotionele ontwikkeling

In onze maatschappij is ons als man vaak geleerd om emoties te onderdrukken en stoer, sterk en ‘hard’ te zijn. Dit kan leiden tot emotionele disbalans en het onvermogen om op een gezonde manier met gevoelens om te gaan. Persoonlijk leiderschap ontwikkelen draait in emotioneel opzicht om het verkennen en omarmen van je emotionele wereld. Dit heeft betrekking op de volgende zaken:

  1. Zelfbewustzijn: Het begint met bewustwording van je eigen emoties. Sta jezelf toe om te voelen en te erkennen wat er in je omgaat, zonder oordeel. Door zelfbewust te zijn, kun je beter begrijpen waarom je bepaalde emoties ervaart en hoe ze je gedrag beïnvloeden.
  2. Emotionele intelligentie: Ontwikkel het vermogen om emoties bij jezelf en anderen waar te nemen, te begrijpen en ermee om te gaan. Dit stelt je in staat om empathie te tonen, effectief te communiceren en gezonde relaties op te bouwen.
  3. Zelfzorg: Om emotioneel stabiel te blijven, is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Neem de tijd voor rust, ontspanning en activiteiten die je plezier brengen. Leer ook om hulp te vragen wanneer dat nodig is, zonder dit als zwakte te zien.

Spirituele ontwikkeling

Spiritualiteit wordt door veel mannen als ‘vaag’ of ‘zweverig’ bestempeld. Maar ik weet dat we hier als mens stiekem allemaal naar snakken. Spiritualiteit heeft namelijk betrekking op terugkeren naar wie we diep vanbinnen zijn. Het draait om het herstellen van het contact met je ware (PUREzelf, voorbij de conditioneringen van je persoonlijkheid. Het gaat ook om het vinden van betekenis en een doel in het leven. De volgende zaken kunnen je helpen om je spirituele pad te verkennen en versterken:

  1. Reflectie: Maak regelmatig tijd vrij voor introspectie en zelfreflectie. Stel jezelf vragen over de betekenis van het leven, je waarden en doelen. Door stil te staan bij deze zaken, ontwikkel je een dieper begrip van jezelf en je plaats in de wereld. Kijk met een kritisch oog naar je eigen ontwikkeling en groei, wees dankbaar voor al het moois in je leven en trots op de stappen die je hebt gezet. Wees tegelijkertijd opmerkzaam op wat beter kan.
  2. Mindfulnessmeditatie: Beoefening hiervan helpt je om vaker in het moment aanwezig te zijn en een diepere verbinding met jezelf en de wereld om je heen te ervaren. Mindfulnessmeditatie bevordert innerlijke rust, helderheid en veerkracht. Door je gedachten, gevoelens, lichaam en ademhaling te leren observeren vanuit een neutrale houding, verbind je je automatisch met je spirituele kern. Meer weten? Lees mijn blog over mindfulnessmeditatie. 
  3. Zingeving: Zoek naar betekenis in je dagelijkse activiteiten. Vind manieren om je talenten en passies te benutten, om anderen te helpen en een positieve bijdrage te leveren aan de wereld. Door een gevoel van zingeving te creëren, geef je jezelf de ruimte om spiritueel te groeien en een diepere vervulling in het leven te ervaren.

Integratie van persoonlijk leiderschap, emotionele- en spirituele ontwikkeling

Als je het mij vraagt draait de kern van persoonlijk leiderschap ontwikkelen dus om zelfkennis en de regie nemen over je innerlijke wereld. Door contact te maken met je emotionele en spirituele lagen, neem je bewust leiderschap over je eigen leven.

Naast het nemen van verantwoordelijkheid, draait persoonlijk leiderschap ontwikkelen in mijn optiek ook om het inzien van je eigen imperfecties. Dit geldt zeker op emotioneel vlak: angst, boosheid, verdriet; het mag er allemaal zijn. Gun jezelf en je lichaam om ook die zaken te omarmen. Dit gaat over zelfacceptatie en is dus sterk verbonden met zelfliefde.

Daarnaast draait persoonlijk leiderschap om het vinden van je innerlijke kracht en het volgen van je eigen pad, los van opgelegde verwachtingen of stereotypen. Het moedigt je aan om authentiek te zijn, je eigen waarden te ontdekken en volgen, en je unieke bijdrage -als spirit- aan de wereld te leveren.

Tot slot

Het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap is ongelooflijk waardevol en kan het beste holistisch gebeuren: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. De laatste twee genoemde niveaus verdienen zoals in deze blog beschreven meer aandacht, omdat de regie nemen over je innerlijke wereld essentieel is in dit proces.

Zoals alles begint dit met bewustzijn. In plaats van buiten jezelf te kijken, wil ik je adviseren om naar binnen te keren. Wees je bewust van je innerlijke wereld: omarm je emoties, leer ze te begrijpen en ermee om te gaan en zet jezelf op de eerste plaats. Maak tijd vrij voor introspectie en reflectie, ga met behulp van meditatie een diepere connectie met jezelf aan en ontdek manieren om je passies en verlangens tot uiting te brengen. Op die manier neem je bewust leiderschap over je leven en creëer je een sterke verbinding met jezelf en anderen.

Door de manier waarop we als man geconditioneerd zijn, vraagt dit wel om moed. Maar als je door de maatschappelijke stigma’s heen breekt en op een dieper niveau met jezelf verbindt, kun je een vrijer, authentieker en passioneler leven creëren en ben je in staat om je volledige potentieel te benutten. Dit beïnvloedt niet alleen jouw eigen levenskwaliteit op een positieve manier, maar ook die van alle mensen om je heen!

Getriggerd? Neem eens een kijkje bij mijn diensten of plan direct een gratis kennismaking met me in.

Tom Koehorst

Over Tom Koehorst

Ik ben Tom (1986) en als mannencoach help ik mannen die last hebben van innerlijke onrust om weer de regie te nemen over hun leven en innerlijke rust te creëren.   

Met mijn bedrijf PUUR Tom hanteer ik mijn eigen, unieke 3C-Methode, waarbij de focus ligt op drie kernwaarden: rust, zelfliefde en passie (Connect, Cure, Create). 

In mijn trajecten begeleid ik cliënten bij het maken van de switch van hoofd naar hart. Dit proces begint met weer de connectie te maken met het lichaam en de gevoelens die zich daarin bevinden. Ik kenmerk mijn manier van werken graag als ‘coaching met diepgang zonder gezweef’

Je bent van harte welkom om contact met me op te nemen. Dat kan via DEZE LINK.

COMMENTS

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download

MENFULNESS Starterskit

Drie zeer korte, effectieve mindfulness oefeningen die je helpen om meer rust in je leven te creëren én integreren.

Speciaal voor mannen die op zoek zijn naar rust in hun hoofd en op een toegankelijke manier met mindfulness willen kennismaken.

Waar kan ik je mee helpen?