Persoonlijk Leiderschap Ontwikkelen als Man

door | 22 mei 2023

Introductie: wat is persoonlijk leiderschap?

Persoonlijk leiderschap ontwikkelen is essentieel voor iedereen, ongeacht geslacht. Het gaat om het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen leven, het stellen van doelen en het streven naar persoonlijke groei. Als ik kijk naar persoonlijk leiderschap voor mannen, dan zie ik echter verschillende valkuilen op dit gebied.

Er zijn voor mannen veel trainingen beschikbaar met allerlei ‘stoere’ namen (‘High performance Leadership Course’). Deze worden op een bepaalde manier ‘verpakt’, zodat het aantrekkelijk is voor de man. Of beter gezegd: voor het ego van de man. En dat terwijl persoonlijk leiderschap ontwikkelen -als je het mij vraagt- nou juist gaat over authenticiteit (wat je ego per definitie niet is).

Maar het zit hem niet alleen in de naam, het gaat ook over de inhoud en het level waarop deze trainingen zich richten. Waar ik in een eerdere blog al het belang van de vier lichamen benoemde, zie ik ook hier dat er veelal op het fysiek & mentaal gebied wordt gefocust.

De meeste mannen vinden het super gaaf om een ijsbad te nemen of aan een bootcamp of breathwork-workshop mee te doen. En ja, die zaken zijn zeker ondersteunend aan je welzijn. Echter vergeten we hier de twee andere gebieden: het emotionele en spirituele. En hiermee missen we in mijn optiek de kérn van persoonlijk leiderschap, welke draait om het omarmen van je innerlijke wereld en het ontdekken en vervullen van je zielsverlangens.

Mijn mening is dat je eerst terug naar de kern mag (emotioneel en spiritueel), alvorens je fysiek en mentaal van alles onderneemt om veerkrachtiger te worden. Daarom ga ik in deze blog dieper in op hoe jij leiderschap neemt over je emotionele en spirituele ontwikkeling.

Emotionele ontwikkeling

In onze maatschappij is ons als man vaak geleerd om emoties te onderdrukken en stoer, sterk en ‘hard’ te zijn. Dit kan leiden tot emotionele disbalans en het onvermogen om op een gezonde manier met gevoelens om te gaan. Persoonlijk leiderschap ontwikkelen op emotioneel gebied draait om het verkennen en omarmen van je emotionele wereld. Dit heeft betrekking op de volgende zaken:

  1. Zelfbewustzijn: Het begint met bewustwording van je eigen emoties. Sta jezelf toe om te voelen en te erkennen wat er in je omgaat, zonder oordeel. Door zelfbewust te zijn, kun je beter begrijpen waarom je bepaalde emoties ervaart en hoe ze je gedrag beïnvloeden.
  2. Emotionele intelligentie: Ontwikkel je vermogen om emoties bij jezelf en anderen waar te nemen, te begrijpen en ermee om te gaan. Dit stelt je in staat om empathie te tonen, effectief te communiceren en gezonde relaties op te bouwen.
  3. Zelfzorg: Om emotioneel stabiel te blijven, is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Neem de tijd voor rust, ontspanning en activiteiten die je plezier brengen. Leer ook om hulp te vragen wanneer dat nodig is, zonder dat je dit als zwakte ziet.

Spirituele ontwikkeling

Het woord ‘spiritualiteit’ is voor veel mannen ‘vaag’ of ‘zweverig’. Maar ik weet dat we hier als mens stiekem allemaal naar snakken. Spiritualiteit heeft namelijk betrekking op terugkeren naar wie we diep vanbinnen zijn. Het draait om het herstellen van het contact met je ware (PURE) zelf, voorbij de conditioneringen van je persoonlijkheid. Het gaat ook om het vinden van betekenis en een doel in het leven. De volgende zaken kunnen je helpen om je spirituele pad te verkennen en versterken:

  1. Reflectie: Maak regelmatig tijd vrij voor introspectie en zelfreflectie. Stel jezelf vragen over de betekenis van het leven, je waarden en je doelen. Door stil te staan bij deze zaken, ontwikkel je een dieper begrip van jezelf en je plaats in de wereld. Kijk met een kritisch oog naar je eigen ontwikkeling en groei, wees dankbaar voor al het moois in je leven, trots op de stappen die je zet en tegelijkertijd opmerkzaam op wat beter kan.
  2. Mindfulness & meditatie: Beoefening hiervan helpt je om vaker in het moment aanwezig te zijn en een diepere verbinding met jezelf en de wereld om je heen te ervaren. Deze technieken bevorderen innerlijke rust, helderheid en veerkracht. Het is niet voor niets dat dit een zeer belangrijk onderdeel is van mijn werkwijze. Meer weten? Lees mijn blog over mindfulnessmeditatie of meld je aan voor de eerstvolgende Menfulness Masterclass.
  3. Zingeving: Zoek naar betekenis in je dagelijkse activiteiten. Vind manieren om je talenten en passies te benutten, om anderen te helpen en een positieve bijdrage te leveren aan het geheel. Door een gevoel van zingeving te creëren, geef je jezelf de ruimte om spiritueel te groeien en een diepere vervulling in het leven te ervaren.

Integratie van persoonlijk leiderschap, emotionele- en spirituele ontwikkeling

Als je het mij vraagt draait de kern van persoonlijk leiderschap ontwikkelen dus om zelfkennis, het ontdekken en verkennen van je innerlijke wereld en verantwoordelijkheid daarvoor te nemen. Door eerst terug te gaan naar de kern en contact te maken met je emotionele en spirituele lagen, neem je bewust leiderschap over je eigen leven.

Naast het nemen van verantwoordelijkheid, draait persoonlijk leiderschap ontwikkelen in mijn optiek ook om het inzien van je eigen imperfecties. Dit geldt zeker op emotioneel vlak: angst, boosheid, verdriet, het mag er allemaal zijn. Gun jezelf en je lichaam om ook die zaken te omarmen. Dit gaat over zelfacceptatie en is dus sterk verbonden met zelfzorg (lief zijn voor jezelf).

Daarnaast draait persoonlijk leiderschap om het vinden van je innerlijke kracht en het volgen van je eigen pad, los van opgelegde verwachtingen of stereotypen. Het moedigt je als man aan om authentiek (PUUR) te zijn, je eigen waarden te ontdekken en te volgen, en je unieke bijdrage -als spirit- aan de wereld te leveren.

Conclusie

Het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap is ongelooflijk waardevol en kan het beste holistisch gebeuren: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. De laatste twee genoemde niveaus verdienen zoals in deze blog beschreven meer aandacht, omdat dit de kern/het fundament omvat.

Zoals alles begint dit met bewustzijn. In plaats van buiten jezelf te kijken, wil ik je adviseren om naar binnen te keren. Wees je bewust van je innerlijke wereld: omarm je emoties, leer ze te begrijpen en ermee om te gaan en zet jezelf op de eerste plaats. Maak tijd vrij voor introspectie & reflectie, ga middels meditatie een diepere connectie met jezelf aan en ontdek manieren om je passies en verlangens tot uiting te brengen. Op die manier neem je bewust leiderschap over je leven en creëer je een sterke verbinding met jezelf en anderen.

Door de manier waarop we als man geconditioneerd zijn, vraagt dit wel om moed. Maar als je door de maatschappelijke stigma’s heen breekt en op een dieper niveau met jezelf verbindt, kun je een evenwichtiger, vervullender en authentieker leven creëren, waarin je in staat bent om je volledige potentieel te benutten. Dit beïnvloedt niet alleen jouw eigen levenskwaliteit op een positieve manier, maar ook die van alle mensen en de wereld om je heen!

Dus mannen: neem de leiding over je eigen leven door verantwoordelijkheid te nemen voor je innerlijke wereld, je imperfecties te omarmen en je zielsverlangens te ontdekken en manifesteren!

Benieuwd hoe ik je daarbij kan helpen? Neem een kijkje bij mijn diensten of plan direct een gratis kennismaking met me in.

Over Tom Koehorst

Ik ben Tom (1986) en ik ben coach & mentor speciaal voor mannen die last hebben van onrust, stress en angst en op zoek zijn naar innerlijke rust.

Met mijn bedrijf PUUR Tom hanteer ik mijn eigen, unieke 3C-Methode, waarbij de focus ligt op ontspanning, heling en creatie (Connect, Cure, Create).

In mijn trajecten begeleid ik cliënten bij het maken van de switch van hoofd naar hart. Dit proces begint met weer de connectie te maken met het lichaam en de gevoelens die zich daarin bevinden. Zonder zweverig gedoe.

Je bent van harte welkom om contact met me op te nemen. Dat kan via DEZE LINK.

COMMENTS

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download

MENFULNESS Starterskit

Drie zeer korte, effectieve mindfulness oefeningen die je helpen om meer rust in je leven te creëren én integreren.

Speciaal voor mannen die op zoek zijn naar rust in hun hoofd en op een toegankelijke manier met mindfulness willen kennismaken.

Waar kan ik je mee helpen?