Rust in je hoofd door meer kennis op te doen?

door | 27 juli 2022

Introductie

Krijg je rust in je hoofd van het continu opdoen van nieuwe kennis? Dat is een vraag die ik in deze blog probeer te beantwoorden.

“Ik ga als een trein Tom; ik lees zeker twee boeken per week!“  

Ik zie het zoveel om me heen. Mensen die op het pad van persoonlijke ontwikkeling zijn beland en zo hun best doen om allerlei nieuwe kennis te vergaren. Ze volgen de een na de andere NLP-cursus, verslinden boek na boek en beluisteren al wandelend in de natuur hun podcasts; want er is nog zoveel te leren!

En ik snap het, want ook ik ben daar geweest. Deze blog is ook zeker niet bedoeld om neerbuigend te doen. Nee; het is een heel logisch proces.

Toen ik jaren geleden met mijn eigen persoonlijke ontwikkeling aan de slag ging was ik net als deze mensen continu op zoek naar nieuwe informatie, meestal in de vorm van boeken, documentaires en podcasts. Maar ook schakelde ik de één na de andere coach in en rondde ik in de avonduren vele workshops en trainingen af.

Want ik wilde zo graag leren; ik wilde zo graag leren om gezonder te zijn, om meer kracht te ervaren en om gewoonweg lekker in mijn vel te zitten.

En weet je: ik heb er zeker van geleerd, veel zelfs. Waarom dan deze blog? Omdat het ook een enorme valkuil kan zijn. Persoonlijke ontwikkeling kan op deze manier namelijk een verslaving worden en juist zorgen voor meer onrust in plaats van rust in je hoofd.

Wat nu als kennis je maar tot zover brengt?

Wat nu als ik je zeg dat dit continu consumeren van nieuwe informatie wel eens een probleem kan zijn? Misschien wel een drang is van jouw ego om steeds maar méér te willen, méér te bereiken, omdat hij nú nog niet goed genoeg is?

Wat nu als ik je zeg dat je niet meer kennis nodig hebt? Dat je al helemaal goed bent zoals je bent? Dat het juist draait om zaken van je systeem af te halen in plaats van toe te voegen?

Wat nu als nieuwe kennis niet écht hetgeen is waar jij naar op zoek bent? Maar dat je op zoek bent naar wijsheid?

En wat nu als die wijsheid niet iets is wat je vanuit een externe bron kunt verkrijgen? Maar iets dat allang in jouzelf aanwezig is? En je bovendien alleen in het NU kunt ervaren? Dus niet iets wat je in de toekomst verkrijgt?

Dat zijn heel wat vragen. Maar ik zou je toch het advies willen geven om deze eens goed op je te laten inwerken. Lees ze desnoods nog eens keer.

Want bij mij raakte de boel pas écht aan het shiften toen ik niet meer buiten mezelf zocht, maar naar bínnen ging. Want alleen dáár kom je tot je werkelijke kern en leer je jezelf pas echt kennen.

Alleen meestal willen we hier onbewust heel graag van wegblijven, omdat hier allerlei emoties zijn opgeslagen die we liever niet onder ogen komen. Daar dienen onze maskers en beschermingsmechanismen nou juist precies voor. En dat is dus waarom velen liever buíten zichzelf blijven zoeken naar oplossingen. Vaak tevergeefs.

De meeste mannen die bij mij aankloppen zijn kláár met die maskers en dit buiten zichzelf zoeken. Ze zijn erachter gekomen dat deze mechanismen hen meer pijn dan goed doen en voelen ergens dat ze het geluk meer van binnenuit mogen gaan halen.

Maar: je hebt wel ballen nodig, want het betekent dat je bereid bent om dat ego van je opzij te zetten, pijn durft aan te kijken en je verantwoordelijkheid te nemen hiervoor.

Een andere reden waarom die ballen nodig zijn, is omdat je hiermee tevens tegen alle conditioneringen van de maatschappij ingaat. Want wij mannen horen niet met onze innerlijke wereld en gevoelens bezig te zijn, toch? We moeten sterk en krachtig zijn; naar binnen keren en gevoelens voelen is een vrouwendingetje. Neem die overtuiging maar eens onder de loep en kijk of deze nog dienend is voor jou.

Maar hoe doe je dat dan, naar binnen gaan?

Ik krijg die vraag regelmatig. En eigenlijk is het heel simpel. Maar tegelijkertijd kan het heel ingewikkeld zijn. Waarom? Omdat we het zó niet gewend zijn om te doen. We hebben het nooit geleerd op school en we hebben het als man misschien wel actief afgeleerd vanuit opvoeding of de maatschappij.

Dat betekent dus dat we in de praktijk een nieuwe gewoonte mogen aanleren. En daar zijn tijd, aandacht en commitment voor nodig. Vandaar dat ik meestal met langere trajecten werk; ik kan zaadjes planten in een uurtje, maar geen transformatie in gang zetten.

Het begint met de connectie met je lichaam en gevoelens te herstellen; rust in je hoofd krijgen begint bij de beweging uít het hoofd te maken. Persoonlijk zet ik met name mindfulnessmeditatie en ademwerk in, zéér krachtige manieren om in je lijf te komen en de connectie met je gevoelswereld te maken. Maar ook andere zaken zoals de natuur en muziek zijn ondersteunend aan dit proces.

Het draait hierbij om het contact maken met het NU; met het aankijken van alles wat zich op dít moment in jou bevindt. En je huidige situatie, hoe heftig die misschien ook is of lijkt, volledig te omarmen. Want verandering en transformatie kunnen alleen vanuit acceptatie plaatsvinden.

Betekent dit dan dat je geen nieuwe kennis en informatie meer mag opdoen?

Zeker niet. Ik vind het heerlijk om nieuwe dingen te blijven leren. Ik lees ook nog boeken en laat mezelf zo nu en dan begeleiden/coachen op een bepaald vlak. Want je bent in mijn optiek nooit klaar met je persoonlijke ontwikkeling. Waar het om draait, is de intentie die erachter zit.

Persoonlijk doe ik het nooit meer vanuit de energie of intentie dat ik iets van kennis moet toevoegen aan mijn systeem, omdat ik anders nog niet goed genoeg ben. Nee, ik doe dit juist om nog meer daarvan los te leren laten, om nog meer laagjes en conditioneringen ‘af te pellen’, om mezelf te ont-wikkelen, nog vollediger te omarmen; om zo nóg meer mezelf te worden. PUUR worden noem ik dat.

Welke stappen kan jij ondernemen om meer rust in je hoofd te krijgen?

Jij wil rust in je hoofd. En dat krijg je niet door ín je hoofd te blijven. Mijn advies is dus: schakel een coach of mentor in die je leert om contact te maken met je innerlijke wereld. Met je lichaam, gevoel en innerlijke verlangens. Iemand die je niet vanuit een ‘hogere positie’ allerlei dingen aanleert, maar die je leert hoe je de wijsheid ín jezelf kunt terugvinden. Die je leert om vanuit acceptatie in beweging te komen, in plaats van vanuit geforceerde actie. En die je leert dat je laagjes mag gaan afpellen in plaats van nieuwe kennis en informatie toe te voegen.

Die persoon heb je overigens al gevonden als je deze zin leest. En ik neem je graag bij de hand bij dit proces terug naar jezelf.

Plan een gratis kennismaking met me in via DEZE LINK als je voelt dat je hierin een stap mag maken van jezelf.

Tom Koehorst

Over Tom Koehorst

Ik ben Tom (1986) en als mannencoach help ik mannen die last hebben van innerlijke onrust om weer de regie te nemen over hun leven en innerlijke rust te creëren.   

Met mijn bedrijf PUUR Tom hanteer ik mijn eigen, unieke 3C-Methode, waarbij de focus ligt op drie kernwaarden: rust, zelfliefde en passie (Connect, Cure, Create). 

In mijn trajecten begeleid ik cliënten bij het maken van de switch van hoofd naar hart. Dit proces begint met weer de connectie te maken met het lichaam en de gevoelens die zich daarin bevinden. Ik kenmerk mijn manier van werken graag als ‘coaching met diepgang zonder gezweef’

Je bent van harte welkom om contact met me op te nemen. Dat kan via DEZE LINK.

COMMENTS

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download

MENFULNESS Starterskit

Drie zeer korte, effectieve mindfulness oefeningen die je helpen om meer rust in je leven te creëren én integreren.

Speciaal voor mannen die op zoek zijn naar rust in hun hoofd en op een toegankelijke manier met mindfulness willen kennismaken.

Waar kan ik je mee helpen?