Visie van een burn-out coach: wat te doen bij een burn-out?

door | 4 mei 2022

Introductie

Hoe ontstaat een burn-out en wat kun je eraan doen? In deze blog deel ik als burn-out coach voor mannen mijn visie hierop.

Volgens de laatste cijfers van TNO hebben jaarlijks 1,2 miljoen werknemers in Nederland last van burn-outklachten; dit komt neer op 16% (zie factsheet TNO). Maar let op: het gaat hier enkel om gerapporteerde klachten; het werkelijke aantal zal dus waarschijnlijk hoger liggen dan dat.

Maar wat is nou een burn-out? Onder wetenschappers bestaat geen overeenstemming hierover, met uitzondering van het feit dat het verwijst naar een mentale of emotionele uitputtingstoestand. En hoewel sommige studies ‘werkgerelateerdheid’ benadrukken in hun definitie van burn-out, hanteren anderen hierin een veel bredere definitie.

Als je puur kijkt naar het woord, dan betekent het dat je vlammetje gedoofd is. En dit kan inderdaad van vele factoren afhankelijk zijn. Vandaar dat er meestal niet één oplossing of advies in te geven is en bovenal geen quick fix is. Als burn-out coach ga ik daarom zeer intuïtief en holistisch te werk; fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Ik neem hierin zelf de ervaring met meerdere burn-outs mee; ik weet welke factoren kunnen meespelen en vooral wat wel en niet bijdraagt aan herstel.

In deze blog lees je ook dat ik met een specifieke, eigen methode te werk ga hierin en waarom ik dit doe. Het kan zijn dat het alleen werkstress is waar je last van hebt, maar mijn ervaring is dat er vaak veel meer aan de hand is. In mijn optiek is de oorzaak vaak in één van drie categorieën terug te vinden en meestal is het een combinatie hiervan. Deze benoem ik hieronder.

1. Er is een disbalans tussen spanning en ontspanning

Yin en yang zijn niet meer in balans; we zitten teveel in de doe-modus en ons lichaam heeft te weinig tijd om te herstellen en ontspannen.

Een klein stukje ‘theorie’ hierbij: ons lichaam heeft een sympathisch en een parasympatisch zenuwstelsel. Om het in simpele termen te zeggen is het sympathische deel ons gaspedaal en het parasympatische deel ons rempedaal. De disbalans ontstaat als we ons gaspedaal teveel indrukken en niet meer op het rempedaal duwen. Ons lichaam zegt dan op een bepaald moment: tot hier en niet verder.

Onze gejaagdheid en ons gebrek aan bewustzijn zorgen ervoor dat we continu in ons hoofd zitten, waardoor we de connectie met ons lichaam, lijf en gevoelens zijn kwijtgeraakt. De overload aan prikkels en info die we via social media meekrijgen, alsook de ongezonde voedingsstoffen die we tot ons nemen (denk aan teveel suikers en cafeïne) kunnen deze disbalans bovendien versterken.

2. Je draagt nog spanningen en onrust uit het verleden mee

De bekende psychiater Bram Bakker heeft ooit geschreven: “Een burn-out krijg je niet van je werk. Die burn-out krijg je van het weglopen van de stilte. Het medicijn? Naar binnen gaan en je onverwerkte trauma’s en blokkades oplossen.”

Deze quote sluit goed aan bij mijn eigen kijk als burn-out coach hierop. Er zit namelijk een reden áchter het feit dat we zo ons best doen, continu willen presteren en onszelf kapot werken. Bij mannen is dit vaak het zoeken van erkenning, bijvoorbeeld van de partner of onbewust nog van de vader. En daarachter kan weer zitten dat we dit als kind te weinig of nooit gekregen hebben. Zo belanden we steeds in dezelfde destructieve patronen.

De oplossing ligt in dit geval dus in de weg naar binnen bewandelen en de daadwerkelijke oorzaak aanpakken. Je shit onder ogen zien dus. Daar bestaan zeer krachtige transformatiemethoden voor waarmee ik je graag help.

Maar de beschermingsmechanismen die we hebben opgebouwd zijn nou juist bedoeld om die pijn niet onder ogen te komen. Daarom is er behoorlijk wat moed en kracht voor nodig. Je moet dus écht klaar zijn met die onbewuste, ongezonde patronen en bereid zijn om je pijn volledig onder ogen te zien. Dan kan het helingsproces namelijk beginnen. En uit mijn persoonlijke ervaring kan ik je zeggen dat het absoluut de moeite waard is. Want besef: zonder modder, geen lotus. Je zal door deze stukken heen mogen gaan om weer PUUR te worden.

3. Je mist een koers en richting in je leven

Het simpelweg te druk hebben, overprikkeling, continu ‘aan’ staan, werkstress en het meedragen van een rugzakje met spanning/onrust zijn dus allemaal mogelijke oorzaken van je burn-out. Maar er is nóg een belangrijke factor die ik hierin zie als burn-out coach: het missen van een koers en richting in je leven.

Als ik kijk naar mijn eigen herstelproces, dan begon dit met het weer in contact komen met mijn lichaam en gevoelens. Hiervoor heb ik allerlei meditatietrainingen gevolgd en dit vervolgens in mijn leven geïntegreerd. Ik ben daarnaast aan de slag gegaan met het opruimen van de blokkades en trauma’s in mijn systeem. Hiervoor ben ik maandenlang met verschillende coaches en technieken aan de slag gegaan.

Toen ik dit had gedaan, voelde ik me een heel stuk lichter, maar had ik zoiets van: ‘oké en nu?’ Ik merkte dat er nog steeds een bepaalde onrust zat. Ik zat destijds namelijk totaal niet op mijn plek in mijn werk. En als je vastloopt in je baan en bedenkt: ‘dit wil ik niet meer’, dan komt direct daarna meestal de vraag: ‘maar wat dan wel?’ Vaak zijn we zomaar ergens ingerold en hebben we nooit stilgestaan bij waar we nou echt gelukkig van worden en wat we zélf graag willen neerzetten in de wereld.

Zeker als man zijnde hebben we -gezien de aard van de mannelijke energie- die koers en richting nodig; iets waar ons innerlijk vuur van gaat branden. Zonder dat dooft onze vlam namelijk uit. Dus ook al eet je gezond, mediteer je veel en heb je behoorlijk wat van je rugzakje geleegd: zonder helder levensdoel kan je nog altijd een bepaalde onrust ervaren. Stilstaan en naar binnen keren zijn dus noodzakelijk, maar vervolgens mogen we iets gaan creëren of neerzetten in de wereld.

Tot slot

Een burn-out is complex en dient het beste holistisch aangevlogen te worden. Bij een burn-out mag je zoals in deze blog beschreven aandacht besteden aan drie zaken:

  • De connectie met jezelf herstellen en rust/balans creëren;
  • Spanningen en onrust uit het verleden loslaten;
  • Zorgen voor een koers en richting in je leven.

Mijn mening en ervaring is dat mannen hun traditionele kostwinner-rol meer mogen loslaten, waardoor de druk om te presteren afneemt en er ruimte ontstaat voor het vervullen van hun wérkelijke verlangens. Om dit in de praktijk te laten werken, dien je door je bestaande conditioneringen en onbewuste patronen heen te gaan, wat geen gemakkelijk proces is. Neem daarom een mentor in de arm die je kan helpen bij het optimaliseren van bovenstaande zaken.

Dit is waarom ik mijn eigen 3C-Methode heb ontwikkeld: Connect, Cure en Create. En dit is tevens wat mij onderscheidt van andere coaches, ik neem namelijk alle drie de hierboven genoemde pijlers in ogenschouw. Wil je weten wat ik als burn-out coach voor je kan betekenen? Plan dan een vrijblijvende kennismaking met me in via DEZE LINK.

Tom Koehorst

Over Tom Koehorst

Ik ben Tom (1986) en als mannencoach help ik mannen die last hebben van innerlijke onrust om weer de regie te nemen over hun leven en innerlijke rust te creëren.   

Met mijn bedrijf PUUR Tom hanteer ik mijn eigen, unieke 3C-Methode, waarbij de focus ligt op drie kernwaarden: rust, zelfliefde en passie (Connect, Cure, Create). 

In mijn trajecten begeleid ik cliënten bij het maken van de switch van hoofd naar hart. Dit proces begint met weer de connectie te maken met het lichaam en de gevoelens die zich daarin bevinden. Ik kenmerk mijn manier van werken graag als ‘coaching met diepgang zonder gezweef’

Je bent van harte welkom om contact met me op te nemen. Dat kan via DEZE LINK.

COMMENTS

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download

MENFULNESS Starterskit

Drie zeer korte, effectieve mindfulness oefeningen die je helpen om meer rust in je leven te creëren én integreren.

Speciaal voor mannen die op zoek zijn naar rust in hun hoofd en op een toegankelijke manier met mindfulness willen kennismaken.

Waar kan ik je mee helpen?