Innerlijke rust door sporten en positief denken?

door | 30 september 2022

De zoektocht naar innerlijke rust

Ben jij op zoek naar innerlijke rust? En krijg je regelmatig goedbedoelde adviezen zoals: ‘Ga maar eens flink bewegen en maak je hoofd leeg! Zoek vooral afleiding en probeer positief te denken’. Dan is deze blog voor jou bedoeld.

Toen ik zelf totaal niet lekker in mijn vel zat kreeg ik deze adviezen regelmatig. En ik kan je vertellen dat ik er enorm jeuk van kreeg. Vaak werden deze adviezen uitgebracht door mensen die zelf nooit mentale uitdagingen hebben gehad en dit ergens in een boekje gelezen hebben. Of -indien afkomstig van een hulpverlener- uit ‘theorie’ gehaald hebben.

En nu achteraf snap ik goed waarom het verkeerd viel en ook waarom het niet werkte: het voelt geforceerd. We moeten in dit geval namelijk iets ‘doen’ om ergens anders ‘vanaf te komen’. Afleiding zoeken, je hoofd leegmaken, etc. zijn allemaal voorbeelden van non-acceptatie en streven naar een andere ervaring, waarmee je in principe probeert te ontkomen aan de huidige ervaring.

Ik snap natuurlijk de (goede) intentie en gedachte erachter, want ons brein maakt overuren in tijden van stress en is geneigd om nóg meer te analyseren dan het normaliter al doet. Vandaar het advies: kom uit je hoofd. En voor de meeste mensen staat ‘uit je hoofd komen’ gelijk aan afleiding zoeken en dingen doen. Maar daarbij vergeten we één allesbepalend iets: contact te maken met onszelf. En daarvoor mag je juist de switch van doen naar zijn maken.

De weg naar binnen en de vier lichamen

Het beste advies dat je kunt krijgen wanneer je met jezelf struggelt, is: ga maar eens naar binnen toe. Ga maar eens voelen wat zich daar afspeelt. Zoek de stilte maar eens op. En nee; niet gaan nadenken en analyseren, want dat gooit alleen maar meer olie op het vuur, maar voélen.

Want dan word je geconfronteerd met alles wat er mogelijk ónder je onrust ligt. En onbewust willen we daar heel graag van wegblijven. Dus ‘afleiding zoeken’ kan ons herstelproces in dat opzicht ook behoorlijk tegenwerken.

Daarbij is er nog een andere reden waarom dit meestal niet goed werkt in de praktijk: deze adviezen richten zich namelijk (enkel) op twee van onze lichamen. Twéé van onze lichamen, Tom? Gaat het nog lekker met je?

We hebben inderdaad één fysiek lichaam. Maar naast ons fysieke lichaam hebben we nog een mentaal, een emotioneel en een spiritueel lichaam. Even heel kort gezegd zijn dit als het ware onzichtbare lagen die rondom je fysieke lichaam liggen. Dit heb ik geleerd van transformatiecoach Robert Bridgeman.

Sporten en positief denken richten zich op twee van deze lichamen: ons fysieke en mentale. En dit is waar het in mijn optiek meestal fout gaat bij de mannelijke doelgroep: we willen maar wat graag de gym in en mentaal krachtiger worden. De wérkelijke doorbraak vind je in mijn optiek echter niet door het contact met deze twee lichamen te herstellen, maar met de andere twee: het emotionele en spirituele lichaam. Want ga maar eens voor jezelf na: hoe vaak maak jij contact met je emoties? Hoe vaak houd jij je bezig met zaken zoals je innerlijke verlangens, geluk en creativiteit?

De kans is groot dat je fysiek en mentaal al behoorlijk wat gedaan hebt op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, maar dat je maar niet verder lijkt te komen hierin. Wel, nu weet je waaraan dit kan liggen.

Als je nu denkt: ‘Ja, maar dat ga ik dus niet doen, dat is te zweverig voor mij’. Weet dan dat je momenteel slechts 50% van je potentie benut (ervan uitgaande dat je al bezig bent met het optimaliseren van de andere twee lichamen, anders is het natuurlijk nog minder).

Overigens is dit niet helemaal zo zwart-wit als dat ik nu beschrijf. Want al deze lichamen staan met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar dus ook. Dus ja: sporten is indirect ook goed voor je mentale en emotionele gesteldheid. In mijn optiek is het echter veel effectiever om direct met deze emotionele en spirituele lagen contact te maken.

Maak contact met het emotionele en spirituele in en rondom je

Ik inspireer en motiveer mannen om (weer) contact te maken met deze emotionele en spirituele lagen. Zonder zweverig gedoe; gewoon op een down to earth manier contact maken met je gevoelens en innerlijke verlangens. Simpelweg omdat ik zelf heb mogen ervaren dat hiér de werkelijke transformatie zit waar je naar verlangt. Hierin vind ook JIJ innerlijke rust.

Persoonlijk zie ik veelal twee type mannencoaches: óf coaches die zich heel erg op het mentaal/fysieke richten en je ego een ‘boost’ willen geven (waardoor je nog steeds niet het contact maakt met je wérkelijke zelf), óf coaches die helemaal zijn doorgeslagen naar de zachte, ‘zweverige’ kant, wat in mijn optiek meestal óók een vorm van vluchten is; vluchten van de plek waar we het te doen hebben -hier op aarde- en de verantwoordelijkheden die daarbij komen kijken.

Ik zie mezelf hier exáct tussenin staan. Ooit ben ik als nuchtere, rationele en analytische man compleet verwijderd geraakt van mijn gevoel/innerlijke wereld. Via de emotionele en spirituele lagen heb ik weer toegang gevonden, al is mijn Brabantse nuchterheid nog altijd intact.

Snak jij naar rust in je hoofd? Weet dan dat die gym en positief denken je maar tot zover brengen. Je mag naar binnen keren en contact maken met het emotionele en spirituele in en rondom je.

Getriggerd hierdoor? Plan dan nu een gratis kennismaking met mij in.

Tom Koehorst

Over Tom Koehorst

Ik ben Tom (1986) en als mannencoach help ik mannen die last hebben van innerlijke onrust om weer de regie te nemen over hun leven en innerlijke rust te creëren.   

Met mijn bedrijf PUUR Tom hanteer ik mijn eigen, unieke 3C-Methode, waarbij de focus ligt op drie kernwaarden: rust, zelfliefde en passie (Connect, Cure, Create). 

In mijn trajecten begeleid ik cliënten bij het maken van de switch van hoofd naar hart. Dit proces begint met weer de connectie te maken met het lichaam en de gevoelens die zich daarin bevinden. Ik kenmerk mijn manier van werken graag als ‘coaching met diepgang zonder gezweef’

Je bent van harte welkom om contact met me op te nemen. Dat kan via DEZE LINK.

COMMENTS

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download

MENFULNESS Starterskit

Drie zeer korte, effectieve mindfulness oefeningen die je helpen om meer rust in je leven te creëren én integreren.

Speciaal voor mannen die op zoek zijn naar rust in hun hoofd en op een toegankelijke manier met mindfulness willen kennismaken.

Waar kan ik je mee helpen?