Waarom je kiest voor een transformatie coach

door | 2 februari 2023

Introductie

Transformatie. Het is wel een term waarmee je tegenwoordig doodgegooid wordt. Toch is het een term die ik zelf ook gebruik in mijn werk. Maar wat is transformatie nu eigenlijk? Waarin zit de meerwaarde van een transformatie coach precies en hoe verhoudt dit zich tot andere benaderingen?

Laat ik voorop stellen dat er niet één definitie is van deze term. Zo is deze blog dus slechts mijn visie hierop. Dit is echter wel een visie die wordt onderbouwd door een opleiding, vele trainingen, workshops én tal van literatuur op het gebied van transformatief coachen. Ik heb mij hierin vooral laten inspireren door transformatiecoach Robert Bridgeman. Laten we hieronder beginnen met het belangrijkste uitgangspunt van een transformatie coach.

Transformatie vanuit verzet of acceptatie?

Eerlijk is eerlijk: de term transformatie is in mijn ogen tegenwoordig iets te populair. Vrijwel iedere coach belooft namelijk een transformatie. Logisch ook wel, want als je vastloopt in het leven en daarvoor een coach inschakelt, dan wil je graag naar een andere situatie toe.

Maar wat ik in de praktijk zie, is dat veel van deze coaches een andere benadering hanteren dan ik zelf doe. Velen richten zich namelijk op áctie en met name op geforceerde actie. Terwijl ware transformatie in mijn optiek enkel tot stand kan komen vanuit een staat van acceptatie. Dat betekent vanuit een staat van tevredenheid en misschien wel dankbaarheid met hoe de situatie nú is, óók als die situatie niet ideaal lijkt te zijn.

Waarom vanuit acceptatie? Omdat je anders in verzet zit en een innerlijke strijd creëert. Dan zeg je eigenlijk ‘nee’ tegen de realiteit: “Het is niet oké zoals het nu is en het moet anders.” Verandering kan pas op gang komen als je de huidige situatie volledig leert te accepteren zoals die nu is. Want dan pas ontstaat er rust en ruimte in jezelf om een nieuwe beweging in gang te zetten.

transformatie coach

Verandering versus transformatie

Als we het hebben over die nieuwe beweging in gang zetten: wat is nou precies het verschil tussen verandering en transformatie? Transformatie zit op een totaal ander level dan verandering. Verandering speelt zich (enkel) af op gedragsniveau, terwijl transformatie een sprong in bewustzijn inhoudt. Gedragsverandering is meestal slechts een herconditionering: het vervangen van een ‘slecht’ patroon door een ‘beter’ patroon. Transformatie gaat over het oplossen van alle conditioneringen (Bridgeman, 2018).

Transformatie is dus de oude vorm ontstijgen. Om dat concreter te benoemen: als negatief denken je probleem is, dan kan een coach je helpen om positiever te gaan denken. Maar een transformatiecoach zal jou door praktische oefeningen het inzicht geven dat jij dat denken helemaal niet bent. Dat negatieve gedachten dus ook niet het probleem zijn, maar dat de identificatie ermee het werkelijke probleem is (!)

Overstijg de persoonlijkheid

De genoemde sprong in bewustzijn draait in mijn ogen om het overstijgen van de (beperkende) persoonlijkheid, ook wel ons ego genoemd. Zodra jij je namelijk kunt identificeren met een diepere laag in jezelf (lees: je ware zelf), ben je vrij. Vanuit die staat van bewustzijn weet je namelijk dat jij je gedachten en emoties niet bent. Dit is niet iets om met je verstand te begrijpen, maar iets wat je enkel kunt (leren) ervaren.

Dat inzicht kan voor iemand die altijd last heeft gehad van negatieve gedachten ontzettend bevrijdend zijn; het wordt niet voor niets verlichting genoemd. Maar let op: het doorzien van je persoonlijkheid of ego gaat (meestal) niet van de ene op de andere dag. Voor de meeste mensen is het een langdurig proces van vallen en opstaan.

transformatie coach

Een transformatie coach benadert jou als heel en compleet

Wanneer je vastloopt in het leven en je bewandelt het ‘traditionele pad’, dan wordt er meestal een bepaald stempel op je gedrukt: “cliënt heeft een ‘obsessief compulsieve stoornis’, een ‘angststoornis’ of een ‘burn-out’.” Je wordt in dit geval als ‘ziek’ bestempeld en er wordt vervolgens een pad uitgestippeld voor hoe jij weer ‘beter wordt’. Ik spreek uit ruime eigen ervaring hiermee.

Een transformatie coach kiest voor een heel andere benadering. Hij ziet jou niet als ‘kapot’, maar als heel en compleet. Of zoals ik het zelf benoem: als PUUR. Er hoeft dus ook niets gefixt te worden. Als je eenmaal contact hebt gemaakt met die laag dieper in jezelf, wéét je dat dit zo is; je bent namelijk in essentie zuiver Bewustzijn.

Een transformatie coach helpt jou dus niet om een heel ander mens te worden, maar om méér jezelf te worden. En het enige dat tussen jou en je essentie instaat, is je conditionering. En daar werk je als het ware doorheen. Dit kun je zien als het ontdoen van alle ballast die als het ware ‘op jouw systeem’ is gekomen, waardoor je steeds lichter, authentieker en krachtiger wordt. Vandaar dat deze manier van coaching ook wel gezien kan worden als zelfrealisatie-coaching. 

Een transformatie coach hanteert een holistische benadering

Waar verandering meestal op één enkel niveau plaatsvindt, vindt transformatie plaats op vier verschillende niveaus: fysiek, mentaal, emotioneel én spiritueel. Een transformatie coach weet dat dit allemaal met elkaar samenhangt en zal zich dus richten op het optimaliseren van alle niveaus.

Sporten/beweging en positief denken zijn bijvoorbeeld erg belangrijk in je persoonlijke ontwikkeling, maar als je last hebt van zaken zoals onverwerkte emoties, oude pijn en negatieve energieën, zijn deze zaken meestal ontoereikend. De genoemde problemen zitten namelijk op een ander level, namelijk in je emotioneel lichaam. Een transformatie coach helpt jou om je specifieke uitdagingen te benaderen vanuit het juiste niveau en let daarbij tevens op de samenhang tussen deze niveaus.

transformatie coach

Conclusie: de meerwaarde van een transformatie coach

Waarin zit nu de meerwaarde van een transformatie coach? Samengevat is dat dus:

  • Hij werkt vanuit acceptatie, niet vanuit geforceerde actie. Hierdoor ervaar je rust en ruimte in jezelf om een nieuwe beweging in gang te zetten;
  • Hij gaat veel verder dan slechts verandering: zijn aanpak draait om het overstijgen van alle conditioneringen;
  • Hij ziet jou niet als kapot, maar als heel en compleet. Dit is sowieso beter voor je zelfvertrouwen, maar indien je eenmaal contact hebt gemaakt met je ware zelf, weet je dat dit niet slechts een manier is om jou mentaal beter te doen voelen, maar ervaar je dat dit werkelijk zo ís;
  • Hij hanteert een holistische aanpak, waardoor je jouw specifieke uitdagingen bij de kern aanpakt en vanuit het juiste niveau benadert.

Het zal je niet verrassen dat ikzelf volledig werk vanuit bovenstaande uitgangspunten.

Ben je getriggerd door deze tekst en benieuwd wat ik als transformatiecoach voor jou kan betekenen? Plan dan een vrijblijvende kennismaking met mij in via DEZE LINK.

Tom Koehorst

Bronnen

  • Bridgeman, R. (2018). De essentie van transformatief coachen. Deventer: Uitgeverij Oorsprong.

 

Over Tom Koehorst

Ik ben Tom (1986) en als mannencoach help ik mannen die last hebben van innerlijke onrust om weer de regie te nemen over hun leven en innerlijke rust te creëren.   

Met mijn bedrijf PUUR Tom hanteer ik mijn eigen, unieke 3C-Methode, waarbij de focus ligt op drie kernwaarden: rust, zelfliefde en passie (Connect, Cure, Create). 

In mijn trajecten begeleid ik cliënten bij het maken van de switch van hoofd naar hart. Dit proces begint met weer de connectie te maken met het lichaam en de gevoelens die zich daarin bevinden. Ik kenmerk mijn manier van werken graag als ‘coaching met diepgang zonder gezweef’

Je bent van harte welkom om contact met me op te nemen. Dat kan via DEZE LINK.

COMMENTS

2 Reacties

  1. Interessante en inspirerende blog Tom.

    Antwoord
    • Dank voor je reactie Marco! Mooi om te horen 🙂

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download

MENFULNESS Starterskit

Drie zeer korte, effectieve mindfulness oefeningen die je helpen om meer rust in je leven te creëren én integreren.

Speciaal voor mannen die op zoek zijn naar rust in hun hoofd en op een toegankelijke manier met mindfulness willen kennismaken.

Waar kan ik je mee helpen?