Mijn verhaal

Aangenaam, mijn naam is Tom Koehorst.

Wat heb ik gestruggeld met het leven. Onrust, stress, angsten, burn-out en depressieve klachten; ik heb er allemaal langdurig mee te maken gehad. Jarenlang heb ik op mijn tenen gelopen.

Beperkende overtuigingen en onverwerkte emoties zorgden ervoor dat ik bij bepaalde triggers steeds terugschoot in oude, onbewuste en ongezonde patronen. Afleiding zoeken, vluchtgedrag, compensatiegedrag; zolang ik maar niet naar binnen hoefde te kijken.

Mijn gedrag werd met name gestuurd door één overkoepelend thema: de drang naar prestatie. Lang heb ik mezelf ontzettend graag willen bewijzen en voldoen aan de (vermeende) verwachtingen van anderen en de maatschappij. Want ja, je bent een man, je zult carrière moeten maken en moeten providen voor je partner/gezin.

Met twee oudere broers en een prestigieuze vader heb ik binnen mijn gezin van herkomst hard geknokt voor mijn bestaansrecht. Maar in mijn werk liep ik keer op keer vast.

Hoewel ik wel plezier had in bepaalde aspecten van het werk, ben ik in geen enkele baan écht gelukkig geweest. Ik heb altijd al moeite gehad met hiërarchie en verantwoording afleggen aan anderen; ik geloof in gelijkheid, heb als persoon een heldere eigen visie, ben vrij eigenwijs en een tikje rebels ook wel.

En daarnaast geloof en ervaar ik dat we als mens zijnde gewoon niet gemaakt zijn om de hele dag achter de computer en in de auto zitten. Aan het einde van een werkdag voelde ik me hierdoor meestal moe en futloos.

Als kind ging ik altijd op avontuur, was ik buiten in de natuur en wilde ik spelen en zoveel mogelijk contact met dieren (ik ben een enorme dierenvriend).

En dan kom je in een prestatiemaatschappij te leven, waarin je mee moet met de kudde schapen en aan de verwachtingen van dit systeem moet voldoen.

En onze mind wil dit ook wel: het wil veiligheid, zekerheid en succes; een goede carrière, inkomen, een groot huis, mooie spullen. Want daarin is het geluk te vinden, toch?

Ik werd er niet bepaald gelukkig van; ik werd er zelfs doodongelukkig van. Ik was het contact met mezelf volledig kwijt.

Maar wat moest ik dan?

In de reguliere gezondheidszorg liep ik lang tegen de muur. Vaak werd me -direct of indirect- gezegd dat ik eigenlijk veel te slim was; ik kon alles intellectueel erg goed beredeneren en verklaren. Laat dat nou juist één van de grootste probleemveroorzakers zijn geweest:

Een disbalans tussen mijn ratio en mijn gevoel

Ik kon die alsmaar doordenderende stroom aan gedachten niet stoppen en ik had geen idee hoe ik weer in contact kwam met mezelf; met mijn hart, mijn lijf en mijn gevoel.

En ik had werkelijk álles geprobeerd om van mijn klachten ‘af te komen’; verschillende therapieën, tientallen zelfhulpboeken gelezen, diverse audioprogramma’s gevolgd, ontspanningsoefeningen, affirmaties, lachen voor de spiegel, etc.

Nu achteraf zie ik heel duidelijk het probleem hierin: ik wilde van mijn klachten af en zat in verzet.

Ik wilde daarbij niet voelen; ik wilde de vervelende emoties niet ervaren en zocht wanhopig naar de positieve. En hierdoor trok ik alleen maar meer ‘ellende’ aan. 

Voor mij persoonlijk is het een jarenlange zoektocht geweest. Tot ik -in eerste instantie- in contact kwam met mindfulnessmeditatie. Dit heeft voor mij voor een enorme verandering gezorgd: ik leerde accepteren en aanvaarden wat er was, ik kwam weer in contact met mijn gevoelens en ik kon weer een gezonde afstand nemen van mijn gedachten en emoties. Dit is het begin van alle verandering geweest; het zaadje was geplant. 

Maar meditatie bracht me, laten we zeggen, tot 75%: bepaalde triggers waren nog steeds te heftig en ik kon er als het ware ‘niet bij’ met mediteren. Ik schoot in een automatische overlevingsreactie en was simpelweg te onrustig om te mediteren. Ga maar eens stil zitten op een kussen te midden van gevoelens van totale paniek.

Gelukkig ben ik als persoon een echte doorzetter, bleef ik optimistisch en zocht ik verder naar anderen die me konden helpen.

Het niet allemaal zelf willen doen en het inschakelen van hulp zijn echt mijn kracht en redding geweest. Maar ook de bereidheid om mezelf open te stellen voor nieuwe dingen en te investeren in mezelf. 

Uiteindelijk kwamen er hierdoor coaches op mijn pad waarmee ik diepgaand innerlijk werk heb gedaan; ik ging onderliggende trauma’s, beperkende overtuigingen en blokkades onderzoeken en helen.

Niet vanuit het hoofd, maar vanuit mijn bewustzijn. En toen kwam ik op een veel dieper level; een level dat mijn beperkende persoonlijkheid oversteeg.

Ik kwam erachter dat er in ieder van ons een kern schuilt die vrij is van angst; een kern die PUUR is. Het zijn enkel onrust en conditionering die deze kern hebben geblokkeerd. En als je daar doorheen werkt en deze ‘overstijgt’, dan kom je altijd uit bij jouw ware kern, van waaruit je vrij kunt leven. En dan, en echt pas dan, kunnen de pijlen weer op de toekomst gericht worden.

Na acht jaar in de sales gewerkt te hebben, gooide ik het roer volledig om. Ik moest mijn grootste angst hiervoor onder ogen zien: mijn baan(-zekerheid) opgeven/verliezen. Maar het is de beste beslissing geweest die ik heb gemaakt. Ik wilde namelijk weer vanuit mijn hart en gevoel leven en daarvoor mocht ik de eisen van mijn verstand meer naar de achtergrond laten gaan.

De stap naar ondernemerschap was voor mij een logische stap en ik heb nu een heldere missie: zoveel mogelijk andere mannen begeleiden in dit pad naar bewustwording en het creëren van een vrij en passioneel leven.

“In ieder van ons schuilt een kern die vrij is van angst; een kern die PUUR is.”

Tom Koehorst

Mijn ACHTERGROND EN EXPERTISE

Ik volgde de afgelopen 5-10 jaar vele trainingen, workshops en opleidingen op het gebied van bewustwording en persoonlijk leiderschap. Ik weet ontzettend veel van het brein, lichaam en zenuwstelsel en ben bij de besten in dit vakgebied in de leer gegaan.

Ik ben gediplomeerd aandachtgerichte coach & therapeut (Mindfulness Based Cognitive Therapy) en gediplomeerd trauma en breathwork therapeut (TRB® & BRTT®), erkend door Inner Journey. Daarnaast verdiepte & bekwaamde ik me in Acceptance and Commitment Therapy (ACT), compassie-beoefening, EFT (Emotional Freedom Techniques), koudetraining (de Wim Hof Methode/WHM), transformatief coachen, diverse ademmethoden, manifesteren en de wet van aantrekkingskracht.

Eén ding is echter veel belangrijker dan dat: ik maakte een behoorlijke innerlijke reis; de reis terug naar mijn authentieke zelf. Die ervaring haal je niet uit een boekje of cursus; dat is een jarenlang proces geweest (dat overigens nog altijd doorgaat). En dié ervaring is cruciaal om jou te kunnen begeleiden in jouw pad.

Ik zocht alleen nog naar een manier om dat pad helder uit te stippelen. De journey van A naar B; een methode die duidelijk laat zien welk pad we samen bewandelen om van een staat van onrust naar innerlijke rust te gaan. Welke stappen zijn daarin cruciaal geweest voor mij? En wat heb ik gemist bij andere coaches? 

Ik kan je zeggen dat dit gelukt is. En man, wat ben ik hier trots op! Na intensieve trajecten met verschillende business coaches heb ik mijn jarenlange kennis en inzichten samengebracht in mijn eigen, unieke 3C-Methode.

Trauma Release Breathwork
Erkend door / gezien bij:
Missie

Mannen in staat stellen zich (weer) te verbinden met hun ware zelf en een vrij en passioneel leven te leiden.

Visie

Het creëren van een mooiere wereld waarin mannen meer leven vanuit eenheidsbelang dan vanuit egobelang.

Kernwaarden

Rust

We leven in een hectische samenleving, waarin we per week meer prikkels te verwerken krijgen dan 100 jaar geleden in een héél leven.

We zitten voortdurend in ons hoofd en zijn de connectie met onszelf compleet verloren. Onrust, gejaagdheid, stress en angst zijn de norm; rust de uitzondering.

Ik help jou als man om (weer) rust te creëren in je hoofd door de connectie met je lichaam, gevoel en intuïtie te herstellen.

zelfliefde

 Kwetsbaarheid en emoties tonen worden vanuit de maatschappelijke conditioneringen en bijkomende stigma’s vaak nog gezien als een zwakte, zeker bij mannen. De meeste mannen zijn daarom erg goed in het onderdrukken van emoties, wat in de praktijk leidt tot tal van problemen.

Ik help jou als man om je emoties en gevoelens te tonen en uiten en kwetsbaarheid te zien als een kracht. Tegelijkertijd ondersteun ik je om zachter en liefdevoller te zijn voor jezelf mét behoud van je mannelijkheid.   

Passie

Vanuit ons schoolsysteem en de opleiding(en) die we gevolgd hebben, stromen we vaak maar ‘ergens in’, zonder dat we stilstaan bij waar we nou écht gelukkig van worden. Gaandeweg verliezen we de connectie met onze hartsverlangens en het vrolijke, speelse jongetje dat we vroeger waren.

Ik help jou als man om los te komen van de maatschappelijke conditioneringen en de kracht te vinden je eigen pad te volgen, zodat jij een vrij, authentiek en passioneel leven kunt leiden.

 

purpose

Ik geloof in een rustigere, liefdevollere en vrijere wereld.

Waar kan ik je mee helpen?