Trauma Release Breathwork

Ontdek de kracht van ‘s werelds snelste en meest effectieve ademhalingstechnieken

Bekijk de video

“We zijn gewend om de lift naar de vijfde etage te nemen, terwijl het probleem zich op de begane grond bevindt.”

Tom Koehorst

Trauma Release Breathwork (TRB)

Een zeer snelle, effectieve en transformerende trauma coaching techniek

Introductie TRB​

Continu ‘aan’ staan, presteren en klaar staan voor anderen: het zorgt voor chronische stress. Tel daarbij op dat we met alle moderne middelen en schermpjes van tegenwoordig in een week tijd meer prikkels te verwerken krijgen dan 100 jaar geleden in een heel leven, en je hebt hét recept om uit balans te raken.

Als er ook nog dieperliggende, onverwerkte zaken aanwezig zijn, dan is het beeld compleet. Denk bijvoorbeeld aan nare ervaringen in het verleden, traumatische gebeurtenissen, het overlijden van een dierbare, een scheiding, of het langdurig opkroppen en wegdrukken van emoties.

Al deze zaken zorgen ervoor dat we niet meer in contact staan met onze ware kern, de plek waar je PUUR bent. In de praktijk gaat dit vaak gepaard met klachten zoals (chronische) spierspanning, hoofdpijn, angstgevoelens, slaap- en concentratieproblemen, prikkelbaarheid, boosheid, minderwaardigheidsgevoelens, verslavingen, burn-out, depressie en/of onverklaarbare pijn in het lichaam. 

In mijn werkwijze maak ik gebruik van Trauma Release Breathwork (TRB®). Dit is een verzamelnaam voor een aantal krachtige en unieke ademmethoden om op een zeer diep level onrust en stress op te ruimen in je lijf. Dit betreft zowel de dagelijkse stress als dieperliggende, chronische spanning of trauma. 

Het doel van deze vormen van ademwerk is het bevrijden van de ademhaling en daarmee ook je trauma en opgeslagen energie. Het helpt het lichaam om weer terug te komen in zijn oorspronkelijke, kalme staat van zijn.

Wat is trauma en waarom trauma coaching?​

Trauma is een gebeurtenis die destijds te onverwacht, te snel en te intens was om er op dat moment (vanuit het lichaam gezien) adequaat op te reageren. Ons lichaam raakte overweldigd en kon zich niet verdedigen op een manier zoals de natuur dit bedoeld heeft, namelijk door te vechten of vluchten. Hierdoor heeft het trauma zich vastgezet in je lichaam.

Soms zijn we ons heel duidelijk bewust van een bepaald trauma, soms ook niet. We voelen dan wel dat er iets is wat ervoor zorgt dat het leven niet loopt zoals we graag zouden willen, maar kunnen de precieze oorzaak daarvan niet achterhalen. Soms gaat het namelijk om een trauma uit hele jonge jaren of om bijvoorbeeld geboortetrauma of overgenomen trauma van ouders of grootouders. 

Wij vergeten gebeurtenissen, maar ons lichaam niet

We zijn geneigd om gebeurtenissen te vergeten, maar ons lichaam doet dit niet. Het lichaam slaat dit op en ons zenuwstelsel heeft er iedere dag (onbewust) last van.

Vergeet hierbij vooral ook niet de kleinere trauma’s, ook wel de ‘trauma’s met een kleine t’ genoemd: niet gezien worden als kind, er niet mogen zijn, je gevoelens niet mogen uiten; dát zijn de trauma’s die voor echt grote schade zorgen. Ze zorgen voor copingmechanismen die een leven lang voortduren en waar je kwaliteit van leven enorm onder leidt.

Denk bv. aan perfectionisme, bewijsdrang, heel hard werken, moeite hebben met ‘nee’ zeggen, jezelf wegcijferen, klein houden, niet durven uiten, etc. Of juist ‘de koele kikker’ zijn, jezelf groter voordoen dan je bent en allerlei harde, ‘stoere’ pantsers om je heen bouwen, zodat je nooit meer zo gekwetst wordt zoals je als kind ooit werd. 

De meeste mensen hebben in de loop der jaren beschermingsmechanismen ontwikkeld om bepaalde pijn of trauma niet te hoeven voelen. Dit kan op latere leeftijd leiden tot fysieke, mentale en/of emotionele klachten. Ooit hadden deze mechanismen hun nut en functie, maar nu dienen ze niet meer. Met trauma coaching door middel van TRB® kun je hier doorheen bewegen en weer met je werkelijke zelf contact maken. 

Waarom werkt dit?

Doordat trauma zich vastzet in het lichaam, los je dit probleem met praten niet op. De blokkades die in het lichaam zijn ontstaan verdwijnen daardoor dus niet. En precies dát is waar de trauma coaching techniek TRB® je bij helpt.

Met de verschillende ademmethoden laat je via de ademhaling en het in beweging brengen van het lichaam trauma, spanningen en blokkades op een natuurlijke manier los. Door een verbonden ademhaling kom je op diepere lagen in jezelf, waardoor onbewuste, onverwerkte zaken naar de oppervlakte kunnen komen. Zo kun je laag-voor-laag geblokkeerde energie en (oude) pijn loslaten, waardoor je levensenergie weer meer gaat stromen. 

Effecten van TRB

✔️Heling van trauma’s
✔️Loslaten van dagelijkse stress, onrust en gejaagdheid
✔️Diep gevoel van ontspanning, innerlijke vrede en rust
✔️Het verhelpt verschijnselen van depressie en burn-out
✔️Het vermindert rug-, nek- en schouderklachten
✔️Het verbetert de kwaliteit van je nachtrust
✔️Het geeft verlichting bij migraine
✔️Het verhoogt je veerkracht
✔️Het helpt je om los te komen van beklemmende emoties en gebeurtenissen
✔️Het ondersteunt je in het loskomen van angsten en fobieën
✔️Het vermindert de effecten van PTSS
✔️Het laat je makkelijker en vrijer ademhalen
✔️Het geeft je méér energie en uithoudingsvermogen
✔️Je lichaam houdt minder spanning vast en daardoor voel jij je vrijer en lichter
✔️Het verhoogt je flexibiliteit in je leven
✔️Het geeft je emotioneel meer stabiliteit
✔️Het geeft verlichting bij chronische aandoeningen

trauma coaching

Hoe ziet een sessie TRB / trauma coaching eruit?

Tijdens een sessie zet ik een combinatie in van zeven van ‘s werelds snelste en meest effectieve ademhalingstechnieken om emotionele blokkades te neutraliseren, je zenuwen te kalmeren en je in staat te stellen om krachtig en vol energie door het leven te gaan. Trauma Release Breathwork is één van de veiligste en meest directe manieren om je lichaam, geest, emoties en spiritualiteit te verkennen. 

De sessies hebben altijd een logische opbouw, waarbij er van rustig ademen langzaam aan richting een snellere, diepere en ‘heftigere’ ademhaling wordt toegewerkt. Elke ademoefening heeft een eigen nut en functie, van het activeren van het parasympatisch zenuwstelsel (je ‘ontspanningsmodus’), tot het ‘omzeilen’ van het denkbrein en het vrijmaken van natuurlijke DMT of Dimethyltryptamine. Dit is de krachtigste hallucinogene stof in het universum en is verantwoordelijk voor de diepgaande spirituele ervaring die je kunt ervaren tijdens een ademreis.

Heel kort gezegd valt door deze combinatie van ademtechnieken het rationele denken weg, waardoor je helemaal in het moment aanwezig bent en volledig kunt voelen en ervaren. Hierdoor voorkom je de bemoeienis van je verstand met dit proces en komen spanningen en trauma op een natuurlijke wijze los.

Belangrijk om te weten(!)

Ik werk vanuit mijn opleiding met een basisprotocol, maar omdat iedere persoon een ander vertrekpunt en achtergrond heeft, vraagt dit om volledig maatwerk. Dit maakt dat geen enkele sessie exact hetzelfde is, maar volledig is afgestemd op jouw persoonlijke behoeften.   

Hoeveel sessies zijn er nodig?

Onrust, stress en trauma zijn complex en dienen in mijn optiek altijd holistisch te worden aangevlogen. Er bestaat naar mijn mening ook niet zoiets als dé methode die jou van je klachten afhelpt. Ben je dus op zoek naar een duurzame oplossing hiervoor? Dan raad ik je altijd aan om mijn hoofdtraject te doorlopen, waarbij we eerst uitvoerig aandacht besteden aan je levensstijl en patronen en vervolgens de verdieping maken met ademwerk/TRB/trauma coaching.  

De kracht van ademwerk zit vooral in de mate waarin jij je kunt overgeven aan het proces. Hiervoor is het belangrijk dat we een vertrouwensband creëren en daarvoor is gewenning en tijd nodig. Je zult ook zien dat elke sessie weer iets anders teweeg brengt en over het algemeen kom je steeds ‘dieper’ in jezelf. Het afpellen van die beschermingslaagjes kost tijd, vandaar dat ik altijd aanstuur op een traject.  

Hoeveel jij nodig hebt om op de diepere lagen in jezelf te komen, is afhankelijk van vele verschillende factoren, zoals de aard van de onrust/het trauma en waar jij op dit moment staat in je bewustzijnsontwikkeling. Daarom ga ik graag eerst met je in gesprek om je situatie, wensen en verwachtingen in kaart te brengen.

Ben je getriggerd geraakt? En wil je een advies/traject voor trauma coaching op maat, afgestemd op jouw specifieke situatie? Plan via de knop hieronder een gratis kennismaking met me in en dan bespreken we samen de mogelijkheden!

trauma coaching
rust in je hoofd krijgen
trauma coaching
trauma coaching

Als je op zoek bent naar:

Z

Een snelle, effectieve en transformerende trauma coaching techniek

Z

Een gecertificeerde ademcoach in de omgeving van Eindhoven

Z

Een verdieping op het gebied van lichaamswerk en ademwerk

Z

Ademmethoden om direct spanning, stress en trauma los te laten

Ervaringen

☆☆☆☆☆

"Tom helpt je om authentiek, eerlijk en vooral puur te leven. Met hem kun je op een zachte manier krachtige gesprekken voeren, inzichten opdoen, en (tegen de conditionering van de maatschappij in) je mannelijkheid ontdekken en ontwikkelen. Dat betekent: je niet meer laten leiden door alle ruis om je heen, maar écht jezelf zijn."

Thomas van Driel

☆☆☆☆☆

"Het traject met Tom heeft me echt gebracht waar ik naar op zoek was. Ben nu weer in staat om momenten van onrust/geleefd worden om te zetten naar rust in mijn hoofd/focus.

Fijn om opnieuw te ervaren dat er veel meer is dan alleen “het denken”. Tom heeft me dit weer op een prettige manier laten ervaren. Kom graag nog eens terug voor verdere verdieping."

Rob Vermeulen

☆☆☆☆☆

"Ik heb de coaching van Tom als erg positief ervaren. Een fijne wisselwerking en nuchtere kijk op hoe je samen tot een passende en juiste aanpak kan komen."

Harry van der Heijden

☆☆☆☆☆

“Ik zou eenieder willen aanraden om bij jou de PUUR Experience te gaan volgen. Omdat het helpt om naar binnen te gaan en je emoties en energie te accepteren zoals ze zijn."

Marco Baldé

☆☆☆☆☆

"Het traject van Tom aangaan is absoluut de allerbeste keuze geweest in alles wat ik tot nu toe gedaan heb met betrekking tot herstel of zelfontwikkeling, en geloof me dat is nogal wat.

Tom spoort je aan om de weg naar binnen te bewandelen i.p.v. het allemaal buiten jezelf te zoeken. Hierdoor kom je echt dichter bij jezelf waardoor je helder krijgt wie je bent los van het vaak overvolle denkhoofd."

Tommy Lahaye

☆☆☆☆☆

"Tom is een rustige en prettige persoon die er met zijn deskundigheid voor kan zorgen dat je dichter bij je innerlijke zelf komt."

John van Gerwen

☆☆☆☆☆

"Tom geeft diepgaande inzichten en een holistische vorm van begeleiding die hij aanpast aan de persoon en doelstellingen. Hij heeft een goed en gestructureerd programma met ontzettend veel kennis."

Dion Dingemanse

☆☆☆☆☆

"Door zijn doortastende vragen en interesse in de persoon die je bent, voel jij je al snel op je gemak bij Tom. Zijn begeleiding is top en hij voelt goed aan wat je nodig hebt."

Jeroen Franken

Waar kan ik je mee helpen?